Zapiek.doc

(75 KB) Pobierz
Zapiekanka z jajkami

Zapiekanka z jajkami. 2 główki sałaty,

6 jajek,

125 ml. gęstej śmietany,

sól,

pieprz,

100 g. masła,

2 łyżki tartego parmezanu.

 

Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do

gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać.

Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym

ogniu, aż do całkowitego  odparowania wody.Dodać

2 łyżki śmietany, wymieszać.

Podduszoną  sałatę przełożyć do żaroodpornego,

wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień,

wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka

resztą śmietany, posypać parmezanem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w

nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą  z pieczywem. Ryż po chińsku.{250 g. ryżu,

4 dymki,

250 g. wołowiny,

białko,

1/2 łyżeczki cukru,

2 łyżki sosu sojowego,

5 łyżek oleju słonecznikowego,

2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,

4 ząbki czosnku,

łyżeczka mąki ziemniaczanej,

kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku,

3 listki kapusty pekińskiej,

sól,

pieprz.

 

Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej

wody. Zawinąć w koc. Odstawić na  4 godz.

Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir  i

czosnek obrać i posiekać.Z cukru, połowy sosu sojowego

i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka

sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut.

Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać

mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez

2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i

sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz,

posypać pokrojoną w paski kapustą.

Zapiekanka z ziemniakami.š1,2 kg ziemniaków,

30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar),

2 szklanki śmietany,

2 jajka,

1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

2 łyżki masła lub margaryny,

3 łyżki tartej bułki,

sól,

pieprz.

 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować

5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na

tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i

posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki,

przesypując serem i przyprawami.Zalać potrawę śmietaną

wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw.

Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed

podaniem posypać natką. Zapiekanka z winem.™10 dag sera gouda lub cheddar,

1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,

6 grubych kromek pszennego  pieczywa,

6 łyżek masła,

1 roztarty ząbek czosnku,

6 jajek,

1/2 szklanki gęstej śmietany,

1/2 szklanki bulionu z kostki,

sól,

1 łyżeczka mielonej papryki,

1/4 łyżeczki gorczycy.

 

Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba

(po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym

ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.

Śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym

serem, dodać przyprawy i osolić. Polać chleb sosem i

wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 180 st.C. Gorącą

zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.Zapiekanka warzywna. (w.I)÷pół szlanki ryżu,

łyżka bulionu w proszku,

cukinia,

świeży ogórek,

papryka,

marchewka,

pietruszka,

puszka czerwonej fasoli,

2 cebule dymki,

10 dag boczku,

oregano i pieprz,

 

Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zalać

bulionem rozpuszczonym w półtorej szklanki wody.

Warzywa i boczek pokroić w kostkę lub plastry, wymieszać

z fasolą i ułożyć na ryżu, posypać oregano i pieprzem.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

do 180 stopni  C na 45 minut. Podawać na gorąco.

Zapiekanka z pęczaku.!25 dag pęczaku,

20 dag boczku wędzonego,

cebula,

5 dag tłuszczu,

10 dag żółtego sera,

włoszczyzna bez kapusty,

pieprz i sól,

 

Ugotować kaszę na sypko. Rozdrobnione warzywa

udusić w małej ilości tłuszczu, podlewając odrobiną

wody. Boczek pokroić w kostkę (można go wcześniej

lekko podsmażyć), cebulę posiekać.

Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem,

przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego

tłuszczem, posypać utartym serem. Zapiekać w gorącym

piekarniku około pół godziny. Podawać z surówką

z kiszonej kapusty.Parówki zapiekane.&6 parówek (30 dag),

1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,

15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego,

2 łyżki świeżo startego chrzanu,

sól,

pieprz.

 

Do rondelka wlać mleko, dodać starty ser, doprawić solą

i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając,

aż sos zgęstnieje. Parówki obrać z osłonek, ułożyć w

naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem

i zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze

200 st.C. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki

czosnku.Szparagi zapiekane.24 szparagi,

3 plastry szynki,

śmietana,

50 g masła,

szklanka mleka,

100 g tartego żółtego sera,

łyżka mąki,

starta gałka muszkatołowa,

sól,

pieprz,

natka.

 

Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do

osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła

stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale

mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól,

szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos

się zagotuje.  Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą

masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę

sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki

odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w

naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem.

Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed

podaniem posypać posiekana pietruszką.Zapiekanka z makaronu. (w.I)ş30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki),

25 dag mięsa pieczonego lub duszonego,

1 kostka przyprawy do zup,

5 dag cebuli,

4 dag tłuszczu,

sól,

pieprz,

2 dag tłuszczu do posmarowania formy,

2 dag tartej bułki.

 

Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody,

zamieszać, gotować 20 - 25 min, odcedzić, przelać na

cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać,

zrumienić na tłuszczu. Mięso gotowane, duszone lub

pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie

składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do

zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do

smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanego

tłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać

przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do

gorącego piekarnika na 30 min. Gdy brzegi zapiekanki się

zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć

okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje,

podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.Zapiekanka z ryby.40-50 dag filetów z dorsza,

15 dag boczku wędzonego,

50 dag ziemniaków,

10 dag cebuli,

20 dag groszku zielonego,

1 łyżka siekanej zieleniny,

1-2 jaja,

1/4 l mleka,

5 dag sera tartego tylżyckiego lub innego żółtego,

sól.

 

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie

talarki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokrajać na

niewielkie, cienkie plasterki. Filety podzielić na małe

płaskie kawałki. W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą

warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym

groszkiem oraz szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwę,

którą powinny stanowić plasterki boczku, zalać mlekiem

rozmieszanym z jajami i tartym serem. Zapiec w gorącym

piekarniku (ok. 30 min) i przed podaniem posypać siekaną

zieleniną.Ryba zapiekana z pieczarkami.1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp,

szczupak) lub 60 dag filetów,

10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,

2 dag tłuszczu,

10 dag cebuli,

4 dag tłuszczu do pieczenia,

1/8 l śmietany,

5 dag sera gouda lub tylżyckiego,

sól,

pieprz.

 

Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić

ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem,

wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.

Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko

poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz,

sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć,

pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną,

posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika

na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie

miękka, wyjąć.Grzyby zapiekane.80 dag grzybów,

3 dag tłuszczu,

5 dag cebuli,

sól,

pieprz,

1/8 l śmietany,

4-6 dag sera tylżyckiego,

2 dag masła,

2 dag tartej bułki.

 

Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokrajać, mniejsze

pozostawić w całości. Dusić do miękkości z tłuszczem,

obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody. Sos

odparować, do grzybów dodać sól i pieprz, wymieszać,

ułożyć w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalać

śmietaną, posypać tartym serem zmieszanym z tartą

zrumienioną bułką, skropić masłem. Wstawić do

piekarnika i zapiec.Lasagna al Forno.o30 dag gotowego makaronu lasagna,

35 dag startego sera mozzarella,

3 łyżki startego parmezanu,

1 szklanka czarnych oliwek.

 

SOS  MIĘSNY :

40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,

25 dag mielonej wołowiny,

15 dag pasty pomidorowej,

50 dag pomidorów,

2 cebule,

2 ząbki czosnku,

2 łyżeczki bazylii,

2 łyżeczki cukru,

1 łyżka oleju,

sól,

pieprz.

 

SOS  SEROWY :

1 jajko,

10 dag serka homogenizowanego,

2 łyżki natki pietruszki,

1/2 łyżeczki soli.

 

Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.

Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać,

opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W

rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,

kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać

sparzone,obrane i pokrojone pomidory,pastę pomidorową

cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez

przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec

duszenia doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek

homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.

W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami :

makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,

pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron

posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową

i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min

przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera

zrumieniła się.

Lasagna biało-czerwona.Ś35 dag gotowego makaronu lasagna,

20 dag sera salami w plasterkach,

5 jajek,

5 dag startego sera cheddar,

3 łyżki startego parmezanu,

2 łyżki masła,

2 łyżki margaryny,

sól,

pieprz.

 

SOS  BESZAMELOWY :

2 łyżki masła lub margaryny,

2 łyżki mąki,

3/4 szklanki mleka,

1/4 łyżeczki białego pieprzu,

sól.

 

SOS  MIĘSNO - POMIDOROWY :

40 dag mielonego mięsa wołowego,

50 dag pomidorów,

1 cebula,

10 dag selera,

1 marchew,

2 łyżeczki bazylii,

2 łyżki oleju,

2 ząbki czosnku.

 

Przygotować sos beszamelowy : na małym ogniu

rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę i wymieszać.

Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne

mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos mięsno - pomidorowy : cebulę obrać,

opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i

posiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i

czosnek. Następnie dodać wołowinę i smażyć ją, aż

straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki

i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać, umyć, pokroić

w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.

Wrzucić bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małym

ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze

10 min.

Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo,

ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na

plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować

margaryną, po czym układać w nim warstwami : makaron,

ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar,

jajka, sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę

makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami

masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C.Lasagna z sosem i grzybami.s30 dag gotowego makaronu lasagna,

25 dag pieczarek,

10 dag startego sera cheddar,

2 łyżki startego parmezanu,

3 łyżki oleju,

1 1/2 łyżki masła,

sól,

pieprz.

 

SOS  BOLOŃSKI :

25 dag mielonej wołowiny,

5 dag wędzonego boczku,

1 cebula,

1 marchew,

1 łodyga selera naciowego,

30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej,

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,

3/4 szklanki bulionu (może być z kostki),

2 łyżki oleju,

po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu,

sól,

pieprz.

 

Przygotować sos : cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić

w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić

Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z

warzywami podsmażyć na oleju.Kiedy boczek się zrumieni

dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.

Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować.Gdy płyn

wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone

pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godz. na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na

2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju

ugotować makaron al dente. Żaroodporne naczynie

wysmarować masłem i układać w nim warstwwami na

przemian : makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.

Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami

masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w

piekarniku, w temp. 180 st.C.Cukinia faszerowana.4 małe cukinie,

20 dag mięsa mielonego,

pomidor,

ząbek czosnku,

mała cebula,

oregano,

sól,

pieprz.

 

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką

miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno

posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem

i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu

piekarnika do 200 st.C wstawić cukinię i piec 20 min.

Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem),

przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki")

i posiekaną natką pietruszki.Suflet z gruyere`em.N1 wątróbka drobiowa,

7,5 dag startego sera gruye`re,

6 dag masła,

7,5 dag mąki,

0,5 l mleka,

4 jajka,

1 ząbek czosnku,

1 łyżeczka natki pietruszki,

sól,

pieprz,

1 łyżka masła do wysmarowania formy.

 

Masło ucierać z mąką, aż powstanie gładka, jednolita

masa. Następnie masę rozprowadzić zimnym mlekiem,

doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na wolnym

ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawić z ognia. Wątróbkę

i czosnek drobno posiekać i razem z natką wrzucić do

sosu. Następnie po kolei dodawać : żółtka, ser i pianę

ubitą z białek. Wymieszać. Masę przełożyć do formy

sufletowej wysmarowanej masłem (masa powinna

wypełniać tylko połowę formy, gdyż suflet podczas

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin