Zapiekanka z jajkami. 2 główki sałaty,
6 jajek,
125 ml. gęstej śmietany,
sól,
pieprz,
100 g. masła,
2 łyżki tartego parmezanu.
Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do
gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać.
Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym
ogniu, aż do całkowitego odparowania wody.Dodać
2 łyżki śmietany, wymieszać.
Podduszoną sałatę przełożyć do żaroodpornego,
wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień,
wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka
resztą śmietany, posypać parmezanem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w
nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą z pieczywem. Ryż po chińsku.{250 g. ryżu,
4 dymki,
250 g. wołowiny,
białko,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
2 łyżki cherry lub białego wytrawnego wina,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
kawałek korzenia imbiru lub imbir w proszku,
3 listki kapusty pekińskiej,
pieprz.
Opłukany ryż zagotować w półtorej szklanki osolonej
wody. Zawinąć w koc. Odstawić na 4 godz.
Mięso pokroić w paski. Cebulki, szczypiorek, imbir i
czosnek obrać i posiekać.Z cukru, połowy sosu sojowego
i cherry lub wina oraz mąki ziemniaczanej i białka
sporządzić marynatę. Marynować w niej mięso 15 minut.
Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić czosnek i cebulę, dodać
mięso z marynatą i imbir. Smażyć na ostrym ogniu przez
2 minuty, cały czas mieszając. Dodać resztę alkoholu i
sosu sojowego. Połączyć z ryżem, dodać sól i pieprz,
posypać pokrojoną w paski kapustą.
Zapiekanka z ziemniakami.š1,2 kg ziemniaków,
30 dag ostrego sera (warmiński, tylżycki, cheddar),
2 szklanki śmietany,
2 jajka,
1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry lub myśliwskiej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki masła lub margaryny,
3 łyżki tartej bułki,
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obgotować
5 min w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser zetrzeć na
tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i
posypać bułką tartą. Układać w nim ziemniaki,
przesypując serem i przyprawami.Zalać potrawę śmietaną
wymieszaną z jajkami, posypać resztą sera i przypraw.
Zapiekać 25 min w piekarniku w temp. 200 st.C. Przed
podaniem posypać natką. Zapiekanka z winem.™10 dag sera gouda lub cheddar,
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
6 grubych kromek pszennego pieczywa,
6 łyżek masła,
1 roztarty ząbek czosnku,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
1/2 szklanki bulionu z kostki,
1 łyżeczka mielonej papryki,
1/4 łyżeczki gorczycy.
Masło dokładnie wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba
(po odkrojeniu skórki) posmarować masłem czosnkowym
ułożyć w naczyniu żaroodpornym, masłem do spodu.
Śmietanę wymieszać z jakami, winem, bulionem i startym
serem, dodać przyprawy i osolić. Polać chleb sosem i
wstawić na 30 min do piekarnika o temp. 180 st.C. Gorącą
zapiekankę podawać z sałatką warzywną lub owocową.Zapiekanka warzywna. (w.I)÷pół szlanki ryżu,
łyżka bulionu w proszku,
cukinia,
świeży ogórek,
papryka,
marchewka,
pietruszka,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule dymki,
10 dag boczku,
oregano i pieprz,
Na dno naczynia żaroodpornego wsypać ryż, zalać
bulionem rozpuszczonym w półtorej szklanki wody.
Warzywa i boczek pokroić w kostkę lub plastry, wymieszać
z fasolą i ułożyć na ryżu, posypać oregano i pieprzem.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni C na 45 minut. Podawać na gorąco.
Zapiekanka z pęczaku.!25 dag pęczaku,
20 dag boczku wędzonego,
cebula,
5 dag tłuszczu,
10 dag żółtego sera,
włoszczyzna bez kapusty,
pieprz i sól,
Ugotować kaszę na sypko. Rozdrobnione warzywa
udusić w małej ilości tłuszczu, podlewając odrobiną
wody. Boczek pokroić w kostkę (można go wcześniej
lekko podsmażyć), cebulę posiekać.
Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem,
przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego
tłuszczem, posypać utartym serem. Zapiekać w gorącym
piekarniku około pół godziny. Podawać z surówką
z kiszonej kapusty.Parówki zapiekane.&6 parówek (30 dag),
1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego,
15 dag sera warmińskiego lub tylżyckiego,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
Do rondelka wlać mleko, dodać starty ser, doprawić solą
i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając,
aż sos zgęstnieje. Parówki obrać z osłonek, ułożyć w
naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, posypać chrzanem
i zapiekać 15 - 20 min w piekarniku, w temperaturze
200 st.C. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Zamiast chrzanu można dodać 2 zmiażdżone ząbki
czosnku.Szparagi zapiekane.24 szparagi,
3 plastry szynki,
śmietana,
50 g masła,
szklanka mleka,
100 g tartego żółtego sera,
łyżka mąki,
starta gałka muszkatołowa,
natka.
Szparagi obrać, opłukać. Związać w pęczki, włożyć do
osolonego wrzątku, gotować 15 min. Połowę masła
stopić, wsypać mąkę, podgrzewać nie rumieniąc. Stale
mieszając, wlewać zimne mleko, dodać pieprz, sól,
szczyptę gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia, gdy sos
się zagotuje. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany, resztą
masła i 75 g sera. Plastry szynki przekroić na pół. Połowę
sosu wlać do żaroodpornego półmiska. Pęczki
odsączonych szparagów owinąć szynką, układać w
naczyniu, zalać pozostałym sosem, posypać serem.
Zapiekać ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku. Przed
podaniem posypać posiekana pietruszką.Zapiekanka z makaronu. (w.I)ş30 dag makaronu (kolanka, rurki, nitki),
25 dag mięsa pieczonego lub duszonego,
1 kostka przyprawy do zup,
5 dag cebuli,
4 dag tłuszczu,
2 dag tłuszczu do posmarowania formy,
2 dag tartej bułki.
Makaron zalać dużą ilością wrzącej, osolonej wody,
zamieszać, gotować 20 - 25 min, odcedzić, przelać na
cedzaku wrzącą wodą, osączyć. Cebulę obrać, posiekać,
zrumienić na tłuszczu. Mięso gotowane, duszone lub
pieczone przepuścić przez maszynkę. Wszystkie
składniki połączyć razem, dodać kostkę przyprawy do
zup rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody, sól, pieprz do
smaku, wymieszać. Włożyć do rondla posmarowanego
tłuszczem, posypanego tartą bułką. Masę wyrównać
przyciskając łyżką do dna i boków rondla. Wstawić do
gorącego piekarnika na 30 min. Gdy brzegi zapiekanki się
zrumienią, okrążyć nożem dookoła masy, przyłożyć
okrągły półmisek i wyłożyć. Makaron pokrajać na porcje,
podawać z ostrymi sosami i surówką z warzyw.Zapiekanka z ryby.40-50 dag filetów z dorsza,
15 dag boczku wędzonego,
50 dag ziemniaków,
10 dag cebuli,
20 dag groszku zielonego,
1 łyżka siekanej zieleniny,
1-2 jaja,
1/4 l mleka,
5 dag sera tartego tylżyckiego lub innego żółtego,
sól.
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie
talarki. Cebulę obrać, posiekać. Boczek pokrajać na
niewielkie, cienkie plasterki. Filety podzielić na małe
płaskie kawałki. W rondlu do zapiekania ułożyć warstwami boczek, rybę i ziemniaki posypując każdą
warstwę cebulą, świeżym lub mrożonym zielonym
groszkiem oraz szczyptą soli. Ostatnią, wierzchnią warstwę,
którą powinny stanowić plasterki boczku, zalać mlekiem
rozmieszanym z jajami i tartym serem. Zapiec w gorącym
piekarniku (ok. 30 min) i przed podaniem posypać siekaną
zieleniną.Ryba zapiekana z pieczarkami.1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp,
szczupak) lub 60 dag filetów,
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików,
2 dag tłuszczu,
4 dag tłuszczu do pieczenia,
1/8 l śmietany,
5 dag sera gouda lub tylżyckiego,
Rybę sprawić, opłukać, odciąć głowę, odfiletować, osolić
ułożyć na ogniotrwałym półmisku, oblać tłuszczem,
wstawić na 10-15 min do nagrzanego piekarnika, podpiec.
Pieczarki oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, cienko
poszatkować. Dodać cebulę pokrajaną w krążki, tłuszcz,
sól, pieprz, 1-2 łyżki wody; dusić 10 min. Rybę wyjąć,
pokryć pieczarkami, oblać lekko osoloną śmietaną,
posypać tartym serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika
na 15 min. Gdy ser się lekko zrumieni, a ryba będzie
miękka, wyjąć.Grzyby zapiekane.80 dag grzybów,
3 dag tłuszczu,
4-6 dag sera tylżyckiego,
2 dag masła,
Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokrajać, mniejsze
pozostawić w całości. Dusić do miękkości z tłuszczem,
obraną, pokrajaną cebulą i 2-3 łyżkami wody. Sos
odparować, do grzybów dodać sól i pieprz, wymieszać,
ułożyć w kokilkach lub na półmisku do zapiekania, zalać
śmietaną, posypać tartym serem zmieszanym z tartą
zrumienioną bułką, skropić masłem. Wstawić do
piekarnika i zapiec.Lasagna al Forno.o30 dag gotowego makaronu lasagna,
35 dag startego sera mozzarella,
3 łyżki startego parmezanu,
1 szklanka czarnych oliwek.
SOS MIĘSNY :
40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej,
25 dag mielonej wołowiny,
15 dag pasty pomidorowej,
50 dag pomidorów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki bazylii,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżka oleju,
SOS SEROWY :
1 jajko,
10 dag serka homogenizowanego,
2 łyżki natki pietruszki,
1/2 łyżeczki soli.
Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić.
Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać,
opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W
rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek,
kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać
sparzone,obrane i pokrojone pomidory,pastę pomidorową
cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez
przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec
duszenia doprawić solą i pieprzem.
Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek
homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą.
W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami :
makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron,
pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron
posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową
i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min
przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera
zrumieniła się.
Lasagna biało-czerwona.Ś35 dag gotowego makaronu lasagna,
20 dag sera salami w plasterkach,
5 jajek,
5 dag startego sera cheddar,
2 łyżki masła,
2 łyżki margaryny,
SOS BESZAMELOWY :
2 łyżki mąki,
3/4 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki białego pieprzu,
SOS MIĘSNO - POMIDOROWY :
40 dag mielonego mięsa wołowego,
1 cebula,
10 dag selera,
1 marchew,
2 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku.
Przygotować sos beszamelowy : na małym ogniu
rozgrzać w garnuszku masło, dodać mąkę i wymieszać.
Gdy masło połączy się z mąką, wlewać powoli zimne
mleko i stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować sos mięsno - pomidorowy : cebulę obrać,
opłukać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, opłukać i
posiekać. W dużym rondlu zeszklić na oleju cebulę i
czosnek. Następnie dodać wołowinę i smażyć ją, aż
straci różowy kolor. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać, umyć, pokroić
w plasterki i razem z pomidorami dodać do mięsa.
Wrzucić bazylię i dusić 35 min pod przykryciem na małym
ogniu. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić potrawę jeszcze
10 min.
Ugotować makaron i odcedzić. Jajka ugotować na twardo,
ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i pokroić na
plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować
margaryną, po czym układać w nim warstwami : makaron,
ser salami, jajka, sos mięsno-pomidorowy, ser cheddar,
jajka, sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć warstwę
makaronu, posypać ją startym parmezanem i wiórkami
masła. Potrawę piec 30 min w piekarniku, w temp. 175 st.C.Lasagna z sosem i grzybami.s30 dag gotowego makaronu lasagna,
25 dag pieczarek,
10 dag startego sera cheddar,
2 łyżki startego parmezanu,
3 łyżki oleju,
1 1/2 łyżki masła,
SOS BOLOŃSKI :
5 dag wędzonego boczku,
1 łodyga selera naciowego,
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej,
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki),
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu,
Przygotować sos : cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić
w drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroić
Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z
warzywami podsmażyć na oleju.Kiedy boczek się zrumieni
dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.
Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować.Gdy płyn
wyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone
pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godz. na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na
2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju
ugotować makaron al dente. Żaroodporne naczynie
wysmarować masłem i układać w nim warstwwami na
przemian : makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.
Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkami
masła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min w
piekarniku, w temp. 180 st.C.Cukinia faszerowana.4 małe cukinie,
20 dag mięsa mielonego,
pomidor,
ząbek czosnku,
mała cebula,
oregano,
Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką
miąższ. Miąższ, pomidor, cebulę i czosnek drobno
posiekać, wymieszać z mięsem, doprawić solą, pieprzem
i oregano. Napełnić farszem połówki cukini. Po rozgrzaniu
piekarnika do 200 st.C wstawić cukinię i piec 20 min.
Podawać na gorąco z sosem pomidorowym (keczupem),
przybrać marynowanym selerem (pociętym w "zapałki")
i posiekaną natką pietruszki.Suflet z gruyere`em.N1 wątróbka drobiowa,
7,5 dag startego sera gruye`re,
6 dag masła,
7,5 dag mąki,
0,5 l mleka,
4 jajka,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka natki pietruszki,
1 łyżka masła do wysmarowania formy.
Masło ucierać z mąką, aż powstanie gładka, jednolita
masa. Następnie masę rozprowadzić zimnym mlekiem,
doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na wolnym
ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawić z ognia. Wątróbkę
i czosnek drobno posiekać i razem z natką wrzucić do
sosu. Następnie po kolei dodawać : żółtka, ser i pianę
ubitą z białek. Wymieszać. Masę przełożyć do formy
sufletowej wysmarowanej masłem (masa powinna
wypełniać tylko połowę formy, gdyż suflet podczas
...
bondziorno87