Alkohole
Nazewnictwo
Grupa funkcyjna Z = -OH grupa hydroksylowa w połączeniach tworzy związki typu:
• alkanole o wzorze ogólnym CnH2n+1OH (alkohole)
W użyciu mają zastosowanie nazwy zwyczajowe i systematyczne.
• nazewnictwo zwyczajowe (dotyczy prostszych alkoholi). Składaja się one z nazwy grupy alkilowej, poprzedzonej słowem alkohol.
• nazewnictwo systemowe w którym:- jako strukture podstawową wybiera sie najdłuższy łańcuch weglowy. Struktura podstawowa ma nazwę w zależności od ilości atomów węgla, etanol, propanol,.... Nazwę tworzy się przez dodanie końcówki -ol- określamy cyfrą położenie grupy -OH- położenie każdej z pozostałych grup przyłączonych do łańcucha podstawowego określa się również odpowiednią cyfrą, np. 2-metylobutan-1-ol
• alkohole zawierające w cząsteczce dwie grupy wodorotlenowe nazywane są ogólnie diolami (dawniej glikolami)
• alkohole zawierające w cząsteczce trzy grupy wodorotlenowe nazywane są glicerynami
Alkohole propan-1-ol i propan-2-ol są przykładem występowania izomerii łańcuchowej wśród alkoholi.Grupa węglowodorowa -R w cząsteczce alkoholu może pochodzić również od węglowodorów nienasyconych i wówczas otrzymuje się alkohole nienasycone, np.prop-2-en-1-ol
CH2=CH-CH2-OH
Otrzymywanie
Otrzymuje sie je w wyniku
• hydrolizy chlorowcopochodnych
• przyłączenia wody do alkenów
• fermentacji
• redukcji aldehydów i ketonów
• syntezy Grignarda
Przykłady:
Hydroliza chlorowcopochodnych
R-X + HOH --> ROH + HX
Addycja wody do alkenów
Reakcja addycji wody przebiega z udziałem octanu rtęciowego Hg(OAc)2 a orientacja addycji zgodna jest z regułą Markownikowa. Sama reakcja nazywana jest reakcją hydroksyrtęciowania
CH2=CH2 + HOH --> CH3-CH2OH
Reakcja hydroksyrtęciowania polega na elektrofilowej addycji do podwójnego wiązania węgiel-węgiel, gdzie czynnikiem elektrofilowym jest jon rtęciowy.
Fermentacja
Fermentacja jest to najstarsza synteza chemiczna stosowana przez człowieka. Fermentacji podlegają cukry znajdujące się w owocach, zbożu i ziemniakach za pomocą drożdży. Produktem fermentacji jest głównie alkohol etylowy.
C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2CO2
Drożdże, które uczestniczą w procesie fermentacji, wytwarzają enzym, zwany zymazą, która działa jako katalizator przemiany. Podczas produkcji piwa zboże, np. jęczmień lub owies, przemienia się w "słód" przez moczenie w wodzie w celu umożliwienia kiełkowania. W wyniku kiełkowania wytwarza się enzym, zwany diastazą, który katalizuje przemianę skrobi w cukier. Następnie przez fermentację otrzymuje się alkohol etylowy. Piwo zawiera niewielką ilość alkoholu (3 - 6%), osiągając swój charakterystyczny smak dzięki dodatkowi chmielu. Wina są zwykle nieco mocniejsze (10 - 14% alkoholu). Maksymalna zawartość alkoholu osiągana przez destylację zwykła wynosi 95% objętościowych. Pozostałą zawartość wody (5% obj.) można usunąć za pomocą chemicznych środków odwadniających (CaCl2).
O właściwościach chemicznych alkoholi decyduje obecność grupy hydroksylowej w cząsteczce. Reakcje alkoholi mogą polegać na rozerwaniu jednego z dwóch wiązań; albo wiązania C-OH z odszczepieniem grupy -OH, albo wiązania O-H z oderwaniem atomu H. Każda z tych przemian może polegać na reakcji substytucji, w której następuje wymiana grupy -OH lub atomu wodoru na innš grupę, albo na reakcji eliminacji, w wyniku której zostaje utworzone wiązanie podwójne. Oto przykłady.
Reakcja z halogenowodorami
R-OH + HX --> RX + H2O
CH3CH2CH2CH2-OH + HBr (48%) <===> CH3CH2CH2CH2-OH2(+) Br(-) ----> CH3CH2CH2CH2-Br + H2O SN2
(CH3)3C-OH + HCl (37%) <===> (CH3)3C-OH2(+) Cl(-) <===> (CH3)3C(+) Cl(-) + H2O ---> (CH3)3C-Cl + H2O SN1
Reakcja z trójhalogenkami fosforu
R-OH + PX3 --> RX + H3PO4 (PX3 = PBr3, PI3)
Reakcja dehydratacji
Rekcja dehydratacji przebiega w środowisku kwasowym np. H2SO4. Przebieg i mechanizm reakcji był już opisany w punkcie opisującym otrzymywanie alkenów.
CH3-CH2OH --> CH2=CH2 + H2O
Reakcje alkoholi z metalami aktywnymi
Metalami aktywnymi są: Na, K, Al
2CH3-CH2OH + 2Na --> 2CH3-CH2ONa + H2
Fenole
Fenole są to związki organiczne powstałe przez wprowadzenie do pierścienia aromatycznego w miejsce wodoru grupy (grup) -OH.Wzór ogólny – ArOH
Hydroksypochodne aromatyczne otrzymuje sie z kwasów sulfonowych w reakcji stapiania z NaOH lub KOH
C6H5SO3H + NaOH --> C6H5SO3Na + H2OC6H5SO3Na + NaOH --> C6H5OH + Na2SO3
NaughtyKelly