· 4 ładne plastry karkówki po 150 g każdy
· 2 ząbki czosnku
· ½ szklanki ciemnego piwa
· 2 łyżki brązowego cukru
· 2 łyżki angielskiego sosu Worcestershire
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· świeżo zmielony pieprz
- Dla tych, co na działkach, balkonach, w domkach letniskowych i tych wszystkich fajnych miejscach, w których można rozstawić choćby najprostszego grilla. Właśnie dla tych szczęściarzy przygotowałem przepis na pieprzową karkówkę w piwie i w czosnku. Dla 4 osób Czas przygotowania: 10 min. Czas marynowania: minimum 2 godz. Czas pieczenia: 10 min.
Jak to zrobić: 1. Posiekaj czosnek. 2. Włóż mięso do miseczki, dodaj do niego czosnek, piwo, cukier, sos angielski i olej. Marynatę wetrzyj dokładnie w mięso i odstaw całość na 2-3 godziny. A najlepiej na całą noc. 3. Wyciągnij mięso z marynaty (nie wylewaj płynu) i wetrzyj w nie świeżo zmielony pieprz. 4. Połóż plastry mięsa na dobrze rozgrzany grill. Od czasu do czasu smaruj je marynatą i nie zapomnij o przewróceniu na drugą stronę. Trzymaj mięso nad żarem 3-8 min. Sam zdecydujesz, czy wolisz krwiste, czy lepiej wysmażone.
DODOX