Pieprzowa karkówka w piwie i w czosnku.doc

(21 KB) Pobierz
Pieprzowa karkówka w piwie i w czosnku

Pieprzowa karkówka w piwie i w czosnku

Produkty potrzebne do przepisu

·         4 ładne plastry karkówki po 150 g każdy

·         2 ząbki czosnku

·         ½ szklanki ciemnego piwa

·         2 łyżki brązowego cukru

·         2 łyżki angielskiego sosu Worcestershire

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         świeżo zmielony pieprz

 - Dla tych, co na działkach, balkonach, w domkach letniskowych i tych wszystkich fajnych miejscach, w których można rozstawić choćby najprostszego grilla.
Właśnie dla tych szczęściarzy przygotowałem przepis na pieprzową karkówkę w piwie i w czosnku.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: minimum 2 godz.
Czas pieczenia: 10 min.

Jak to zrobić:
1. Posiekaj czosnek.
2. Włóż mięso do miseczki, dodaj do niego czosnek, piwo, cukier, sos angielski i olej. Marynatę wetrzyj dokładnie w mięso i odstaw całość na 2-3 godziny. A najlepiej na całą noc.
3. Wyciągnij mięso z marynaty (nie wylewaj płynu) i wetrzyj w nie świeżo zmielony pieprz.
4. Połóż plastry mięsa na dobrze rozgrzany grill. Od czasu do czasu smaruj je marynatą i nie zapomnij o przewróceniu na drugą stronę. Trzymaj mięso nad żarem 3-8 min. Sam zdecydujesz, czy wolisz krwiste, czy lepiej wysmażone.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin