Tortilla z ostrymi krewetkamina 4 tortille4 placki pszennej tortilli4 liście kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, pociętej na paseczki1 zgrillowana cukinia średniej wielkości kilka listków świeżej bazyliiSos majonezowy:8 łyżek majonezu1-2 łyżki sosu słodko – pikantnego (używam Tao-tao)12 -16 dużych sprawionych surowych krewetek3-4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnkukawałek czerwonej świeżej papryczki chili, drobno posiekanejsól, pieprz ok. 100 ml białego winasok z połówki cytrynyNa rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić utarty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oraz krewetki. Krewetki smażyć z każdej ze stron po ok. 2 minuty. Zalać winem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wcisnąć sok z cytryny. Smażyć jeszcze ok. 3 minut.Każdy placek tortilli posmarować 1 łyżką sosu majonezowego. Rozłożyć na jednej połowie placka garść pociętej sałaty, kilka krążków (lub pasków) grillowanej cukinii, po 3-4 krewetki i kilka listków świeżej bazylii. Polać dodatkowo 1 łyżką sosu. Zwinąć tortillę w rulon.Smacznego!
DODOX