Wątróbka cielęca.rtf

(6 KB) Pobierz
W¹tróbka cielêca

tróbka cielęca

 

Składniki:

80 dag wątróbki cielęcej

łka musztardy

4 duże pomarańcze

łka mąki

2 łki masła suszony tymianek

skórka utarta z pomarańczy

l

pieprz

 

Umytą, osuszoną i obraną z błon wątróbkę pokrój na porcje, posmaruj musztardą, obtocz w mące, usmaż na stopionym maśle (łka). Usmażoną przełóż do rondelka, posyp solą, pieprzem, tymiankiem, dodaj łeczkę masła i postaw na małym ogniu.

 

Przygotuj sos. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, pozostałe pomarańcze obierz, pokrój w kostkę, usuń pestki.

 

Sok dokładnie wymieszaj z otarta skórka, stopionym masłem, podgrzej, dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze, wymieszaj, polej wątróbki, wszystko lekko podgrzej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin