Składniki:
· 70 dag truskawek (35 dag zmiksowanych i 35 dag pokrojonych w słupki)
· 2 galaretki truskawkowe
· 3 łyżeczki żelatyny
· pół szklanki śmietanki kremówki (ja zrobiłam w wersji light: z jogurtem naturalnym)
· 50 dag serka śmietankowego kremowego lub twarożku trzykrotnie mielonego
· 2 opakowania biszkoptów lub ciastek typu petitki
· 5 łyżek cukru pudru (to jednak zależy od kwaśności truskawek, wedle uznania)
Dużą tortownicę lub blaszkę 25 x 30 cm wyłożyć ciastkami. Truskawki zmiksować dokładnie blenderem razem z cukrem pudrem. Dodać twarożek, śmietanę (lub jogurt), zmiksować na gładką masę. Galaretki truskawkowe oraz żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ostudzone, dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując. Wstawić masę do lodówki
. Gdy zaczyna tężeć wymieszać z pokrojonymi truskawkami, wylać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
Na wierzch można wyłożyć truskawki zalane galaretką truskawkową, bitą śmietanę - co kto lubi. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
renialen