Pascha.doc

(191 KB) Pobierz
Pascha

Pascha

Sk艂adniki:

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 kg t艂ustego bia艂ego sera (trzykrotnie mielonego)

聽聽聽聽聽聽聽聽 250g mas艂a

聽聽聽聽聽聽聽聽 2 szklanki cukru pudru

聽聽聽聽聽聽聽聽 6 偶贸艂tek

聽聽聽聽聽聽聽聽 250 ml g臋stej 艣mietany

聽聽聽聽聽聽聽聽 ok. 100g bakalii (rodzynek, sk贸rki pomara艅czowej, orzech贸w)

聽聽聽聽聽聽聽聽 aromat waniliowy

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽

Przygotowanie:

Mas艂o utrze膰 z cukrem. Stopniowo dodawa膰 偶贸艂tka i dalej uciera膰. Nast臋pnie, nie przerywaj膮c ucierania, dodawa膰 po 艂y偶ce ser i 艣mietan臋. Dola膰 kilka kropel aromatu waniliowego. Na koniec doda膰 sparzone wrz膮tkiem i osuszone bakalie (wi臋ksze dobrze jest posieka膰). Miseczk臋 lub specjalne naczynie do paschy wy艂o偶y膰 gaz膮. Zape艂ni膰 pojemnik mas膮 serow膮, przykry膰 wystaj膮cymi kawa艂kami gazy, obci膮偶y膰 np. garnkiem z wod膮 lub inn膮, wi臋ksz膮 misk膮. Wstawi膰 do lod贸wki na 24 godziny. Aby wyj膮膰 pasch臋 nale偶y naczynie odwr贸ci膰 dnem do g贸ry, ostro偶nie wyj膮膰 pasch臋 i zdj膮膰 gaz臋. Deser mo偶na udekorowa膰 kandyzowanymi owocami, posypk膮 lub cukrowymi kwiatkami. Na talerzyku mo偶na poda膰 j膮 przyozdobion膮 bukszpanem i barwinkiem.

...
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin