Food, Inc. (2008).txt

(84 KB) Pobierz
{1}{72}movie info: XVID  640x352 23.976fps 700.8 MB|/SubEdit b.4072 (http://subedit.com.pl)/
{1084}{1152}Nasze od�ywianie zmieni�o si�|bardziej przez ostanie 50 lat
{1156}{1244}ni� przez poprzednie 10,000.
{1251}{1320}Ale obrazki, pod kt�rymi sprzedaje si� dzi� �ywno��
{1323}{1424}wci�� przedstawiaj� rolnicz� Ameryk�.
{1587}{1700}Idziesz do sklepu|i widzisz obrazki farmer�w,
{1707}{1751}p�oty, silosy,
{1755}{1847}farmy z lat 30|i zielon� traw�.
{1875}{1981}To tylko zawr�t g�owy pasterskich marze�.
{2163}{2183}Nowoczesny ameryka�ski supermarket
{2186}{2280}ma przeci�tnie 47,000 produkt�w.
{2546}{2614}Nie ma p�r roku|w ameryka�skich sklepach.
{2618}{2662}Pomidory s� w nim ca�y rok,
{2666}{2734}wyhodowane na drugiej p�kuli,|zerwane jeszcze zielone,
{2738}{2842}i nadmuchane etylenem w formie gazowej.
{2882}{2926}Chocia� wygl�da jak pomidor,
{2930}{2974}jest nim tylko teoretycznie.
{2978}{3076}to znaczy, to idealizowany pomidor.
{3457}{3522}MI�SO I DR�B
{3529}{3634}Na rega�ach z mi�sem,|ju� nie ma ko�ci.
{3697}{3741}Jest swoista zas�ona,
{3745}{3789}opuszczona kurtyna mi�dzy nami,
{3793}{3861}a miejscami, sk�d pochodzi �ywno��.
{3865}{3933}Przemys� nie chce,|�eby�cie wiedzieli prawd�
{3937}{3957}o tym, co jecie,
{3961}{4083}bo gdyby�cie wiedzieli,|nie chcieliby�cie tego je��.
{4129}{4173}Je�li prze�ledziliby�cie �a�cuch dostaw
{4177}{4221}od �adnie zapakowanych|paczuszek z mi�sem,
{4224}{4269}odnale�liby�cie zupe�nie inn� rzeczywisto��.
{4272}{4317}Ta rzeczywisto�� to fabryka.
{4320}{4364}Nie farma.|To fabryka.
{4368}{4412}To mi�so by�o przetwarzane
{4416}{4484}przez wielkie mi�dzynarodowe korporacje,
{4488}{4580}Kt�re maj� niewiele do czynienia|z rolnikami czy farmerami.
{4584}{4676}Teraz nasze jedzenie|pochodzi z ogromnych ta�m produkcyjnych
{4680}{4796}gdzie zn�cano si� na|zwierz�tach i na pracownikach.
{4800}{4868}A �ywno�� sta�a si�|o wiele bardziej niebezpieczna,
{4872}{4940}co z premedytacj� jest przed nami ukrywane.
{4944}{5036}Mamy niewielk� grup� mi�dzynarodowych korporacji
{5040}{5132}kt�re kontroluj� ca�y obr�t �ywno�ci�.
{5136}{5156}Od ziarna do supermarketu,
{5160}{5252}przejmuj� kontrol� nad �ywno�ci�.
{5255}{5324}Tu ju� nie chodzi o to, co jemy.
{5327}{5395}Tylko o to, co nam wolno powiedzie�
{5399}{5443}i co nam wolno wiedzie�.
{5447}{5491}Nie tylko nasze zdrowie nara�one jest na szwank.
{5495}{5587}Fimy nie chc�, �eby farmerzy o tym m�wili.
{5591}{5683}Nie chc�, �eby opowiedzie� t� histori�.
{5687}{5780}FOOD, INC. {Korporacja �ywno��}
{5903}{5987}CA�A �YWNO�� TO FAST FOOD
{6143}{6211}A mo�e chicken club sandwich|zrobiony ze �wie�ego kurczaka?
{6214}{6259}ERIC SCHLOSSER - TW�RCA|FILMU FAST FOOD NATION
{6262}{6283}Wie Pani,|to niez�y pomys�,
{6286}{6307}ale my�l�, �e|tak na prawd�
{6310}{6401}- chc� burgera.|- Oczywi�cie.
{6478}{6522}Moim ulubionym posi�kiem do dzi�
{6526}{6616}pozostaje hamburger i frytki.
{6646}{6714}Nie mia�em poj�cia, �e zaledwie kilka firm
{6718}{6846}zmieni�o spos�b w jaki jemy|i produkujemy nasz� �ywno��.
{6862}{6906}Ca�e swoje �ycie jad�em takie posi�ki
{6910}{6954}nie maj�c poj�cia, sk�d pochodz�,
{6958}{7026}ani �adnego poj�cia jak pot�na jest ta bran�a.
{7030}{7074}I ta ca�a idea
{7078}{7170}ca�ego tego �wiatka specjalnie|przed nami ukrytego.
{7174}{7218}My�l�, �e jeden z powod�w,
{7221}{7266}dla kt�rego zosta�em dziennikarzem �ledczym
{7269}{7337}to ods�oni�cie zas�ony,|daleko
{7341}{7455}od wa�nych temat�w, kt�re pozostaj� w ukryciu.
{7533}{7577}Ca�y przemys� spo�ywczy tak na prawd�
{7581}{7625}zacz�� si� od �ywno�ci fast food.
{7629}{7697}W latach 30-tych,
{7701}{7721}powsta�a nowa forma restauracji,
{7725}{7806}kt�r� nazwano drive-in.
{7869}{7913}Bracia McDonald�s stworzyli z sukcesem drive-in,
{7917}{8033}ale zdecydowali si� na uproszczenia|i obcinanie koszt�w.
{8037}{8081}Wi�c zwolnili wszystkich kelner�w
{8085}{8129}donosz�cych posi�ki,|zredukowali do minimum menu,
{8133}{8201}i stworzyli rewolucyjny pomys�
{8204}{8249}zarz�dzania restauracj�.
{8252}{8297}W zasadzie wprowadzili fabryczny system
{8300}{8399}na zapleczu restauracyjnych kuchni.
{8444}{8512}Wyszkolili pracownik�w|do robienia jednej
{8516}{8612}czynno�ci powtarzanej na okr�g�o.
{8636}{8704}Maj�c pracownik�w wyspecjalizowanych
{8708}{8752}w jednej czynno�ci, mogli im mniej p�aci�
{8756}{8848}i o wiele �atwiej mogli ich zast�pi�.
{8852}{8944}Jedzenie nie by�o drogie,|dobrze smakowa�o
{8948}{9016}i model restauracji fast food McDonald�s
{9020}{9088}odni�s� ogromny sukces.
{9092}{9160}BRACIA McDONALD
{9164}{9232}Ta mentalno�� jednolito�ci,
{9235}{9280}zgodno�ci i niskiej ceny
{9283}{9328}zastosowana na ogromn� skal� przynios�a
{9331}{9445}wszelkie rodzaje niezamierzonych konsekwencji.
{9523}{9567}Poniewa� McDonald's jest najwi�kszym odbiorc�
{9571}{9639}mielonej wo�owiny w Stanach Zjednoczonych
{9643}{9687}i chce, �eby wsz�dzie jego hamburgery
{9691}{9735}smakowa�y dok�adnie tak samo,
{9739}{9841}wymusi� zmian� sposobu jej produkcji.
{9907}{9951}Korporacja McDonald�s jest
{9955}{10023}najwi�kszym odbiorc� ziemniak�w
{10027}{10095}i jednym z najwi�kszych odbiorc�w wieprzowiny,
{10099}{10191}kurczak�w, pomidor�w,|sa�aty, a nawet jab�ek.
{10194}{10263}Te wielkie sieci restauracji fast food
{10266}{10311}chc� wielkich dostawc�w.
{10314}{10358}I teraz pozosta�o dos�ownie kilka firm
{10362}{10462}kontroluj�cych ca�y system �ywno�ci.
{10602}{10670}W latach 70-tych,|5 najwi�kszych przetw�rc�w wo�owiny
{10674}{10742}kontrolowa�o tylko oko�o 25% rynku.
{10746}{10814}Dzi�, czterech najwi�kszych
{10818}{10905}kontroluje ponad 80% rynku.
{10938}{11052}Jak widzicie to samo dzieje si� z wieprzowin�.
{11058}{11102}Nawet je�li nie jadacie w restauracjach fast food,
{11106}{11198}i tak jecie teraz mi�so wyprodukowane
{11201}{11273}przez ten system.
{11321}{11389}Patrzycie na naklejki
{11393}{11413}i widzicie zak�ad taki, zak�ad owaki,
{11417}{11509}a w rzeczywisto�ci to tylko trzy lub cztery
{11513}{11581}firmy kontroluj�ce ca�e mi�so.
{11585}{11653}Nigdy w naszej historii nie mieli�my
{11657}{11701}tak du�ych i pot�nych firm mi�snych.
{11705}{11749}Tyson, dla przyk�adu,
{11753}{11845}jest najwi�kszym przetw�rc� mi�sa|w historii �wiata.
{11849}{11971}Przemys� zmieni� ca�kowice|spos�b hodowli kurczaka.
{11993}{12037}Ptaki teraz hoduje si� i zabija
{12041}{12085}po up�ywie po�owy czasu|stosowanego 50 lat wcze�niej,
{12089}{12133}ale teraz s� 2 razy wi�ksze.
{12137}{12205}Ludzie lubi� je�� bia�e mi�so,
{12208}{12253}wi�c przemodelowano kurczaki,
{12256}{12348}tak, �eby mia�y wi�ksze piersi.
{12352}{12420}Oni nie tylko zmienili kurczaki,
{12424}{12492}ale i tak�e hodowc�w.
{12496}{12612}Dzi�, hodowcy kurczak�w|ju� nie kontroluj� swoich ptak�w.
{12616}{12660}Firma, jak Tyson...
{12664}{12732}jest w�a�cicielem kurcz�t od momentu wyklucia
{12736}{12804}do momentu zabicia.
{12808}{12876}Zacznijmy od g�ry.
{12880}{12924}Narodowa Komisja ds. Kurcz�t.
{12928}{12996}RICHARD LOBB - NARODOWA KOMISJA DS. KURCZ�T
{13000}{13020}Przemys� kurzy ustanowi� prawdziwy model
{13024}{13092}integracji produkcji, przetwarzania
{13096}{13116}i marketingu produkt�w,
{13120}{13188}kt�ry inne bran�e teraz powielaj�,
{13191}{13329}poniewa� widz�, �e mog� osi�gn��|wspania�e efekty ekonomiczne.
{13359}{13403}M�wi�c inaczej, nie produkujemy kurcz�t,
{13407}{13475}produkujemy �ywno��.
{13479}{13523}Wszystko jest wysoce zmechanizowane.
{13527}{13571}Tak, aby wszystkie ptaki pochodz�ce z farm
{13575}{13680}mia�y niemal dok�adnie ten sam rozmiar.
{13719}{13787}Za�o�eniem tego systemu intensywnej produkcji
{13791}{13881}Jest wyprodukowa� bardzo du�o
{13887}{13931}na niewielkiej powierzchni
{13935}{14003}po przyst�pnej cenie.
{14007}{14132}I niech mi teraz kto� wyt�umaczy,|co jest w tym z�ego.
{14174}{14259}HRABSTWO McLEAN, KENTUCKY
{14318}{14471}Po wycofaniu tytoniu wielu rolnik�w|zwr�ci�o si� w stron� hodowli drobiu.
{14486}{14554}Jak dla mnie pachnie pieni�dzmi.
{14558}{14657}VINCE EDWARDS - HODOWCA FIRMY TYSON
{14702}{14770}Rozmieszczonych jest tu 16 ferm kurzych.
{14774}{14866}A syn Chucka|ma 4 za tym wzg�rzem.
{14870}{14938}Bran�a kurza pojawi�a si� tu
{14942}{15044}i pomog�a ca�ej lokalnej spo�eczno�ci.
{15181}{15253}Tu s� moje fermy.
{15301}{15390}Mam oko�o|300,000 kurczak�w.
{15469}{15532}Co chcesz?
{15589}{15633}Mam umow� z Tysonem.
{15637}{15729}Oni hoduj� kurczaki od wielu lat.
{15733}{15801}To wszystko nauka.|Oni wymy�lili, jak to robi�.
{15805}{15873}Je�li mo�esz wyhodowa� kurczaka w 49 dni,
{15877}{15969}to po co ci by�by taki,|kt�rego trzeba hodowa� 3 miesi�ce?
{15973}{16061}Wi�cej pieni�dzy w kieszeni.
{16212}{16281}Te kurczaki nigdy nie widz� �wiat�a s�onecznego.
{16284}{16395}W zasadzie ca�y czas pozostaj� w ciemno�ci.
{16428}{16560}Vince zaoferowa� si�, �e|poka�e nam fermy kurze od �rodka.
{16620}{16773}Ale po wielokrotnych wizytach|przedstawicieli firmy Tyson, zmieni� zdanie
{16812}{16880}Wi�c s�dzisz, �e oni chc� nas trzyma� z dala?
{16884}{16928}Nie wiem.
{16932}{16976}Gdybym wiedzia�, powiedzia�bym ci.
{16980}{17072}By�oby fajnie, gdyby�my ci pokazali to,|co tu naprawd� robimy,
{17076}{17144}ale skoro chcecie wej�� do �rodka,
{17148}{17239}nie mo�emy wam na to pozwoli�.
{17267}{17378}Firma Tyson odm�wi�a wywiadu do tego filmu.
{17411}{17580}Cho� pytali�my tuziny rolnik�w,|tylko jeden zgodzi� si� na sfilmowanie fermy kurzej.
{17603}{17647}Rozumiem, czemu farmerzy nie chc� rozmawia�.
{17651}{17719}Bo firma mo�e robi� z nimi to, co chce,
{17723}{17791}p�ac�, wi�c wszystko kontroluj�.
{17795}{17839}CAROLE MORISON - HODOWCA FIRMY PERDUE
{17843}{17887}Ale dosz�o to ju� do takiego momentu,
{17891}{17935}�e to, co si� dzieje nie jest w porz�dku
{17939}{17983}i ja ju� si� zdecydowa�am.
{17987}{18031}Zamierzam powiedzie�, co mam do powiedzenia.
{18035}{18079}Rozumiem, czemu inni nie chc� tego robi�.
{18083}{18127}A ja jestem w takim punkcie,
{181...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin