{1}{72}movie info: XVID 640x352 23.976fps 700.8 MB|/SubEdit b.4072 (http://subedit.com.pl)/ {1084}{1152}Nasze od�ywianie zmieni�o si�|bardziej przez ostanie 50 lat {1156}{1244}ni� przez poprzednie 10,000. {1251}{1320}Ale obrazki, pod kt�rymi sprzedaje si� dzi� �ywno�� {1323}{1424}wci�� przedstawiaj� rolnicz� Ameryk�. {1587}{1700}Idziesz do sklepu|i widzisz obrazki farmer�w, {1707}{1751}p�oty, silosy, {1755}{1847}farmy z lat 30|i zielon� traw�. {1875}{1981}To tylko zawr�t g�owy pasterskich marze�. {2163}{2183}Nowoczesny ameryka�ski supermarket {2186}{2280}ma przeci�tnie 47,000 produkt�w. {2546}{2614}Nie ma p�r roku|w ameryka�skich sklepach. {2618}{2662}Pomidory s� w nim ca�y rok, {2666}{2734}wyhodowane na drugiej p�kuli,|zerwane jeszcze zielone, {2738}{2842}i nadmuchane etylenem w formie gazowej. {2882}{2926}Chocia� wygl�da jak pomidor, {2930}{2974}jest nim tylko teoretycznie. {2978}{3076}to znaczy, to idealizowany pomidor. {3457}{3522}MI�SO I DR�B {3529}{3634}Na rega�ach z mi�sem,|ju� nie ma ko�ci. {3697}{3741}Jest swoista zas�ona, {3745}{3789}opuszczona kurtyna mi�dzy nami, {3793}{3861}a miejscami, sk�d pochodzi �ywno��. {3865}{3933}Przemys� nie chce,|�eby�cie wiedzieli prawd� {3937}{3957}o tym, co jecie, {3961}{4083}bo gdyby�cie wiedzieli,|nie chcieliby�cie tego je��. {4129}{4173}Je�li prze�ledziliby�cie �a�cuch dostaw {4177}{4221}od �adnie zapakowanych|paczuszek z mi�sem, {4224}{4269}odnale�liby�cie zupe�nie inn� rzeczywisto��. {4272}{4317}Ta rzeczywisto�� to fabryka. {4320}{4364}Nie farma.|To fabryka. {4368}{4412}To mi�so by�o przetwarzane {4416}{4484}przez wielkie mi�dzynarodowe korporacje, {4488}{4580}Kt�re maj� niewiele do czynienia|z rolnikami czy farmerami. {4584}{4676}Teraz nasze jedzenie|pochodzi z ogromnych ta�m produkcyjnych {4680}{4796}gdzie zn�cano si� na|zwierz�tach i na pracownikach. {4800}{4868}A �ywno�� sta�a si�|o wiele bardziej niebezpieczna, {4872}{4940}co z premedytacj� jest przed nami ukrywane. {4944}{5036}Mamy niewielk� grup� mi�dzynarodowych korporacji {5040}{5132}kt�re kontroluj� ca�y obr�t �ywno�ci�. {5136}{5156}Od ziarna do supermarketu, {5160}{5252}przejmuj� kontrol� nad �ywno�ci�. {5255}{5324}Tu ju� nie chodzi o to, co jemy. {5327}{5395}Tylko o to, co nam wolno powiedzie� {5399}{5443}i co nam wolno wiedzie�. {5447}{5491}Nie tylko nasze zdrowie nara�one jest na szwank. {5495}{5587}Fimy nie chc�, �eby farmerzy o tym m�wili. {5591}{5683}Nie chc�, �eby opowiedzie� t� histori�. {5687}{5780}FOOD, INC. {Korporacja �ywno��} {5903}{5987}CA�A �YWNO�� TO FAST FOOD {6143}{6211}A mo�e chicken club sandwich|zrobiony ze �wie�ego kurczaka? {6214}{6259}ERIC SCHLOSSER - TW�RCA|FILMU FAST FOOD NATION {6262}{6283}Wie Pani,|to niez�y pomys�, {6286}{6307}ale my�l�, �e|tak na prawd� {6310}{6401}- chc� burgera.|- Oczywi�cie. {6478}{6522}Moim ulubionym posi�kiem do dzi� {6526}{6616}pozostaje hamburger i frytki. {6646}{6714}Nie mia�em poj�cia, �e zaledwie kilka firm {6718}{6846}zmieni�o spos�b w jaki jemy|i produkujemy nasz� �ywno��. {6862}{6906}Ca�e swoje �ycie jad�em takie posi�ki {6910}{6954}nie maj�c poj�cia, sk�d pochodz�, {6958}{7026}ani �adnego poj�cia jak pot�na jest ta bran�a. {7030}{7074}I ta ca�a idea {7078}{7170}ca�ego tego �wiatka specjalnie|przed nami ukrytego. {7174}{7218}My�l�, �e jeden z powod�w, {7221}{7266}dla kt�rego zosta�em dziennikarzem �ledczym {7269}{7337}to ods�oni�cie zas�ony,|daleko {7341}{7455}od wa�nych temat�w, kt�re pozostaj� w ukryciu. {7533}{7577}Ca�y przemys� spo�ywczy tak na prawd� {7581}{7625}zacz�� si� od �ywno�ci fast food. {7629}{7697}W latach 30-tych, {7701}{7721}powsta�a nowa forma restauracji, {7725}{7806}kt�r� nazwano drive-in. {7869}{7913}Bracia McDonald�s stworzyli z sukcesem drive-in, {7917}{8033}ale zdecydowali si� na uproszczenia|i obcinanie koszt�w. {8037}{8081}Wi�c zwolnili wszystkich kelner�w {8085}{8129}donosz�cych posi�ki,|zredukowali do minimum menu, {8133}{8201}i stworzyli rewolucyjny pomys� {8204}{8249}zarz�dzania restauracj�. {8252}{8297}W zasadzie wprowadzili fabryczny system {8300}{8399}na zapleczu restauracyjnych kuchni. {8444}{8512}Wyszkolili pracownik�w|do robienia jednej {8516}{8612}czynno�ci powtarzanej na okr�g�o. {8636}{8704}Maj�c pracownik�w wyspecjalizowanych {8708}{8752}w jednej czynno�ci, mogli im mniej p�aci� {8756}{8848}i o wiele �atwiej mogli ich zast�pi�. {8852}{8944}Jedzenie nie by�o drogie,|dobrze smakowa�o {8948}{9016}i model restauracji fast food McDonald�s {9020}{9088}odni�s� ogromny sukces. {9092}{9160}BRACIA McDONALD {9164}{9232}Ta mentalno�� jednolito�ci, {9235}{9280}zgodno�ci i niskiej ceny {9283}{9328}zastosowana na ogromn� skal� przynios�a {9331}{9445}wszelkie rodzaje niezamierzonych konsekwencji. {9523}{9567}Poniewa� McDonald's jest najwi�kszym odbiorc� {9571}{9639}mielonej wo�owiny w Stanach Zjednoczonych {9643}{9687}i chce, �eby wsz�dzie jego hamburgery {9691}{9735}smakowa�y dok�adnie tak samo, {9739}{9841}wymusi� zmian� sposobu jej produkcji. {9907}{9951}Korporacja McDonald�s jest {9955}{10023}najwi�kszym odbiorc� ziemniak�w {10027}{10095}i jednym z najwi�kszych odbiorc�w wieprzowiny, {10099}{10191}kurczak�w, pomidor�w,|sa�aty, a nawet jab�ek. {10194}{10263}Te wielkie sieci restauracji fast food {10266}{10311}chc� wielkich dostawc�w. {10314}{10358}I teraz pozosta�o dos�ownie kilka firm {10362}{10462}kontroluj�cych ca�y system �ywno�ci. {10602}{10670}W latach 70-tych,|5 najwi�kszych przetw�rc�w wo�owiny {10674}{10742}kontrolowa�o tylko oko�o 25% rynku. {10746}{10814}Dzi�, czterech najwi�kszych {10818}{10905}kontroluje ponad 80% rynku. {10938}{11052}Jak widzicie to samo dzieje si� z wieprzowin�. {11058}{11102}Nawet je�li nie jadacie w restauracjach fast food, {11106}{11198}i tak jecie teraz mi�so wyprodukowane {11201}{11273}przez ten system. {11321}{11389}Patrzycie na naklejki {11393}{11413}i widzicie zak�ad taki, zak�ad owaki, {11417}{11509}a w rzeczywisto�ci to tylko trzy lub cztery {11513}{11581}firmy kontroluj�ce ca�e mi�so. {11585}{11653}Nigdy w naszej historii nie mieli�my {11657}{11701}tak du�ych i pot�nych firm mi�snych. {11705}{11749}Tyson, dla przyk�adu, {11753}{11845}jest najwi�kszym przetw�rc� mi�sa|w historii �wiata. {11849}{11971}Przemys� zmieni� ca�kowice|spos�b hodowli kurczaka. {11993}{12037}Ptaki teraz hoduje si� i zabija {12041}{12085}po up�ywie po�owy czasu|stosowanego 50 lat wcze�niej, {12089}{12133}ale teraz s� 2 razy wi�ksze. {12137}{12205}Ludzie lubi� je�� bia�e mi�so, {12208}{12253}wi�c przemodelowano kurczaki, {12256}{12348}tak, �eby mia�y wi�ksze piersi. {12352}{12420}Oni nie tylko zmienili kurczaki, {12424}{12492}ale i tak�e hodowc�w. {12496}{12612}Dzi�, hodowcy kurczak�w|ju� nie kontroluj� swoich ptak�w. {12616}{12660}Firma, jak Tyson... {12664}{12732}jest w�a�cicielem kurcz�t od momentu wyklucia {12736}{12804}do momentu zabicia. {12808}{12876}Zacznijmy od g�ry. {12880}{12924}Narodowa Komisja ds. Kurcz�t. {12928}{12996}RICHARD LOBB - NARODOWA KOMISJA DS. KURCZ�T {13000}{13020}Przemys� kurzy ustanowi� prawdziwy model {13024}{13092}integracji produkcji, przetwarzania {13096}{13116}i marketingu produkt�w, {13120}{13188}kt�ry inne bran�e teraz powielaj�, {13191}{13329}poniewa� widz�, �e mog� osi�gn��|wspania�e efekty ekonomiczne. {13359}{13403}M�wi�c inaczej, nie produkujemy kurcz�t, {13407}{13475}produkujemy �ywno��. {13479}{13523}Wszystko jest wysoce zmechanizowane. {13527}{13571}Tak, aby wszystkie ptaki pochodz�ce z farm {13575}{13680}mia�y niemal dok�adnie ten sam rozmiar. {13719}{13787}Za�o�eniem tego systemu intensywnej produkcji {13791}{13881}Jest wyprodukowa� bardzo du�o {13887}{13931}na niewielkiej powierzchni {13935}{14003}po przyst�pnej cenie. {14007}{14132}I niech mi teraz kto� wyt�umaczy,|co jest w tym z�ego. {14174}{14259}HRABSTWO McLEAN, KENTUCKY {14318}{14471}Po wycofaniu tytoniu wielu rolnik�w|zwr�ci�o si� w stron� hodowli drobiu. {14486}{14554}Jak dla mnie pachnie pieni�dzmi. {14558}{14657}VINCE EDWARDS - HODOWCA FIRMY TYSON {14702}{14770}Rozmieszczonych jest tu 16 ferm kurzych. {14774}{14866}A syn Chucka|ma 4 za tym wzg�rzem. {14870}{14938}Bran�a kurza pojawi�a si� tu {14942}{15044}i pomog�a ca�ej lokalnej spo�eczno�ci. {15181}{15253}Tu s� moje fermy. {15301}{15390}Mam oko�o|300,000 kurczak�w. {15469}{15532}Co chcesz? {15589}{15633}Mam umow� z Tysonem. {15637}{15729}Oni hoduj� kurczaki od wielu lat. {15733}{15801}To wszystko nauka.|Oni wymy�lili, jak to robi�. {15805}{15873}Je�li mo�esz wyhodowa� kurczaka w 49 dni, {15877}{15969}to po co ci by�by taki,|kt�rego trzeba hodowa� 3 miesi�ce? {15973}{16061}Wi�cej pieni�dzy w kieszeni. {16212}{16281}Te kurczaki nigdy nie widz� �wiat�a s�onecznego. {16284}{16395}W zasadzie ca�y czas pozostaj� w ciemno�ci. {16428}{16560}Vince zaoferowa� si�, �e|poka�e nam fermy kurze od �rodka. {16620}{16773}Ale po wielokrotnych wizytach|przedstawicieli firmy Tyson, zmieni� zdanie {16812}{16880}Wi�c s�dzisz, �e oni chc� nas trzyma� z dala? {16884}{16928}Nie wiem. {16932}{16976}Gdybym wiedzia�, powiedzia�bym ci. {16980}{17072}By�oby fajnie, gdyby�my ci pokazali to,|co tu naprawd� robimy, {17076}{17144}ale skoro chcecie wej�� do �rodka, {17148}{17239}nie mo�emy wam na to pozwoli�. {17267}{17378}Firma Tyson odm�wi�a wywiadu do tego filmu. {17411}{17580}Cho� pytali�my tuziny rolnik�w,|tylko jeden zgodzi� si� na sfilmowanie fermy kurzej. {17603}{17647}Rozumiem, czemu farmerzy nie chc� rozmawia�. {17651}{17719}Bo firma mo�e robi� z nimi to, co chce, {17723}{17791}p�ac�, wi�c wszystko kontroluj�. {17795}{17839}CAROLE MORISON - HODOWCA FIRMY PERDUE {17843}{17887}Ale dosz�o to ju� do takiego momentu, {17891}{17935}�e to, co si� dzieje nie jest w porz�dku {17939}{17983}i ja ju� si� zdecydowa�am. {17987}{18031}Zamierzam powiedzie�, co mam do powiedzenia. {18035}{18079}Rozumiem, czemu inni nie chc� tego robi�. {18083}{18127}A ja jestem w takim punkcie, {181...
luka999