Kluski leniwe.doc

(441 KB) Pobierz
Kluski leniwe

Kluski leniwe

Składniki

·         60 dag półtłustego twarogu(Użyliśmy ser w kostkach 3x200g)

·         3 jajka

·         2½ szklanki mąki (jak będzie za mało ,można jeszcze½ szklanki dosypać)

·         Sól

·         2 łyżki masła

·         bułka tarta

·         cukier do smaku

Opis przygotowania

Ser rozgnieść lub przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajka i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie się lepić do ręki dodać jeszcze troszkę mąki. Robić wałeczki jak na kopytka i kroić z ukosa kluseczki wg uznania (wielkość). Do gotującej lekko osolonej wody wrzucać kluseczki, gotować około 5-7 min od wypłynięcia, na małym ogniu. Przetopić masełko na patelni i zrumienić na nim bułkę tartą, polać leniwe i lekko posypać cukrem. Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin