Fasolka po bretońsku.doc

(113 KB) Pobierz
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

składniki

·         1 szklanka fasoli drobny Jaś

·         1 cebula średnia

·         400 gram kiełbasy np. toruńska, zwyczajna, podwawelska itp.

·         100 gram koncentratu pomidorowego

·         majeranek

·         sól, pieprz

·         1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

1.      Fasolę opłukać, zalać wodą na noc, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. (Jeśli za dużo wody, to należy odlać, zostawiając w garnku na ok 5 cm wody nad fasolką)

2.      Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojona kiełbasę, chwilę podsmażyć.

3.      Do fasolki dodać cebulę z kiełbasą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gotować ok. 5-7 minut często mieszając. Jeśli jest zbyt rzadkie, można zagęścić odrobiną mąki (łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do fasolki, zagotować, mieszając).

4.      Na koniec wsypać majeranek, wymieszać.

5.      Podawać ze świeżym pieczywem. Można także dodać do fasolki śmietanę, jeśli ktoś lubi.

 

 

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin