Szynka staropolska.pdf
(
143 KB
)
Pobierz
348160326 UNPDF
1. Szynka wieprzowa – 5,0 kg
2 Sól – 0,200 kg
3. Saletra – 0,012 kg
4. Pieprz – 0,01 kg
5 Miód – 1 szklanka
6 Lid laurowy – 8 szt
7 Godiki – 6 szt
8. Ziele angielskie – 0,005 kg
9. Ciemne piwo lub porter – 1 butelka
Zioła dokładnie utred w modieru 2 litry wody, ól, aletrę i piwo gotowad 10-15 minut, wytudid
Za pomocą trykawki wprowadid olankę (ok 0,250 l) do głębych wartw ynki, właca w
okolice koci (25-30 nakłud) Retę olanki podgrad, wymiead dokładnie miodem i iołami,
otudid
Synkę ułożyd w nacyniu (najlepiej kamiennym), alad olanką, prykryd talerykiem, obciążyd i
otawid na 3 tygodnie Prewracad ją co 3 dni
Wyjąd, onurowad, uyd 2-3 dni w prewiewnym, chłodnym miejcu
Wędid 14-18 dni zimnym dymem.
Produkt redniotrwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Plik z chomika:
hantajo
Inne pliki z tego folderu:
Świąteczne szynki - giganty Wosia.pdf
(525 KB)
Szynka z kością wędzona.pdf
(388 KB)
Szynka z kością wędzona parzona.pdf
(329 KB)
Szynka z kością peklowana na sucho, surowa lub parzona.pdf
(137 KB)
Szynka wędzona.pdf
(142 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balerony
Boczki
Inne Wędzonki
Kiełbasy nietrwałe średnio i grubo rozdrobnione
Polędwice
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin