Zupa szpinakowa
Przygotowanie: około 30 minutGotowanie: około 10 minutKaloryczność: 238 kcal/porcjaTrudność: łatwy
Składniki na 6 porcji
•
500 g szpinaku
6 szklanek wywaru (np. z kurczaka)
115 g drobno posiekanego mięsa z kurczaka
1 drobiowa kostka rosołowa
1 laska cynamonu
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki wody sól i pieprz
Etapy przygotowania
1.
Świeży szpinak umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Mrożony szpinak rozmrozić i zmiksować na puree. W głębokim rondlu podgrzać wywar, dodać kurczaka i zagotować. Następnie dodać szpinak i pokruszoną kostkę tosokwą. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon, gotować na średnim ogniu 5 minut. W kubeczku zmieszać na jednolitą masę mąkę kukurydzianą i wodę. Dodać do zupy, mieszać, aż zgęstnieje. Wyjąć laskę cynamonu. Dodać sól i pieprz do smaku.
krystynka161