Składniki:
- 2 szkl. mąki- 1/2 torebki proszku do pieczenia (dałam 1,5 łyżeczki , ale chyba lepiej dać ciut więcej)- 1 budyń waniliowy - 1 szkl. cukru- 1,5 szkl. mleka- 2 łyżki kakao- 3 jaja- 3 łyżki śmietany- 1 łyżeczka dżemu- olej do smażenia (ok.1 łyżka)- wiórki kokosowe (podobno im więcej , tym lepiej - ja dałam ok. 15 dag)W garnku z grubym dnem podsmażyć cukier (na oleju) , aż lekko się zrumieni , wsypać kakao i mieszać ok. dwie minuty , dodająć mleko i wiórki kokosowe. Poczekać , aż masa się zagotuje i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać kolejno , żółtka , śmietanę , dżem , mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem (też w proszku), dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy (u mnie keksowa) i piec w temp. 200 st.C. przez ok.45 minut.
justyna6-1986