Makowiec z galaretką
Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 1 szkl. cukru
* 4 łyżki oliwy
* 1 szkl. mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i olej- wymieszać. Piec około 30 minut.
Składniki na masę makową:
* 2 szkl. maku
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 jajka
* 3/4 szkl. cukru
* 3/4 ksotki masła
* bakalie
* zapach migdałowy
Dodatkowo:
* 2 galaretki (najlepiej wiśniowe)
* ok. 3 dużych paczek herbatników
Wykonanie:
Mak sparzyć, po pół godziny odcedzić i zmielić 2 razy. Masło roztopić i dodać pozostałe składniki. Zagotować. Gorącą masę przełożyć na ciasto.
Gdy masa ostygnie zalać ostudzoną i tężejącą galaretką. Gdy się zsiądzie położyć herbatniki a te zalać polewą czekoadową (wedle uznania)
Smacznego!
justyna6-1986