makowiec z galaretką.rtf

(1 KB) Pobierz

 

Makowiec z galaretką

 

Składniki na biszkopt:

* 4 jajka

* 1 szkl. cukru

* 4 łyżki oliwy

* 1 szkl. mąki

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem i olej- wymieszać. Piec około 30 minut.

 

Składniki na masę makową:

* 2 szkl. maku

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 3 jajka

* 3/4 szkl. cukru

* 3/4 ksotki masła

* bakalie

* zapach migdałowy

 

Dodatkowo:

* 2 galaretki (najlepiej wiśniowe)

* ok. 3 dużych paczek herbatników

 

Wykonanie:

Mak sparzyć, po pół godziny odcedzić i zmielić 2 razy. Masło roztopić i dodać pozostałe składniki. Zagotować. Gorącą masę przełożyć na ciasto.

Gdy masa ostygnie zalać ostudzoną i tężejącą galaretką. Gdy się zsiądzie położyć herbatniki a te zalać polewą czekoadową (wedle uznania)

 

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin