Biochemia 1.doc

(1596 KB) Pobierz
fgfgfgf

 

 

 

 

BIOCHEMIA

 

Nauka na pograniczu chemii organicznej i biologii zajmująca się substancjami organicznymi o dużym znaczeniu biologicznym, takimi jak: BIAŁKA, WĘGLOWODANY, LIPIDY, KW. NUKLEINOWE

 

 

Dziedziny wykorzystujące wiedzę biochemiczną:

·       GENETYKA

·       IMMUNOLOGIA

·       FARMAKOLOGIA

·       PATOLOGIA

·       TOKSYKOLOGIA

 

Powyższe substancje biochemiczne uczestniczą w wewnątrzkomórkowych szlakach metabolicznych

 

 

 

 

 

Jakie najczęściej występują pierwiastki chemiczne w organizmie żywym:

 

Węgiel (50%), Tlen (20%), Wodór (10%), Azot, Wapń,  Fosfor, Potas Sód, Magnez itp…

 

Miejscem organizacyjnym wszystkich procesów życiowych, szlaków metabolicznych jest KOMÓRKA

Metody techniczne pozwalające na zróżnicowanie poszczególnych związków chemicznych, ich funkcji i wielkości:

·       WIROWANIE

·       CHROMATOGRAFIA

·       ELEKTROFOREZA

 

 

 

AMINOKWASY

Związki chemiczne zawierające grupę AMINOWĄ ( -NH2) i grupę KARBOKSYLOWĄ (-COOH)

Aminokwasy są rozpuszczalne w wodzie i stanowią podstawowy budulec polipeptydów/białek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aminokwasy egzogenne, nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczone w pożywieniu

1.   Fenyloalanina

2.   Izoleucyna

3.   Lucyna

4.   Lizyna

5.   Metionina

6.   Treonina

7.   Tryptofan

8.   Walina

9.   Histydyna

10.         Arginina

FUNKCJE

           

 

 

 

Tworzenie wiązania peptydowego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PEPTYDY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polipeptyd gdy więcej niż 10 reszt aminokwasowych

 

 

 

 

 

 

BIAŁKO

To naturalny polipeptyd czyli polimer aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniem peptydowym

-CONH-

Synteza białek odbywa się w rybosomach

 

 

 

STRUKTURA BIAŁEK

·       I rzędowa à kolejność AK

·       II rzędowa à mostki wodorowe

·       III rzędowa à mostki dwusiarczkowe

·       IV rzędowa

 

       

 

 

Właściwości fizykochemiczne

1.   Denaturacja nieodwracalna

2.   Denaturacja

3.   Rozpuszczalność w wodzie

 

 

Klasyfikacja białek

BIAŁKA PROSTE:

·       Protaminy

·       Histony

·       Albuminy

·       Globuliny

·       Prolaminy

BIAŁKA ZŁOŻONE:

·       Chromoproteiny

·       Fosfoproteiny

·       Nukleoproteiny

·       Lipoproteiny

·       Glikoproteiny

·       Metaloproteiny

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin