WEGAŃSKIE WERSJE TRADYCYJNYCH ZUP.doc

(5391 KB) Pobierz
WEGAŃSKIE WERSJE TRADYCYJNYCH ZUP

WEGAŃSKIE WERSJE TRADYCYJNYCH ZUP

 

 

Krem z brokułów

 

1,5 l wody

1 brokuł

1 mała marchewka

1/4 małego selera korzeniowego

1 mała pietruszka (korzeń)

3 ząbki czosnku

1 szczypta pieprzu

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki ulubiony ziół

 

Wodę zagotować, wrzucić marchewkę, seler i pietruszkę w całości lub pokrojone na duże kawałki. Gdy warzywa będą miękkie, dodać brokuł (najlepiej w ćwiartkach). Gdy również brokuł zmięknie, zawartość garnka razem z wywarem zmiksować z czosnkiem, pieprzem i solą. Jeśli krem jest za rzadki, można zagęścić go kaszą manną (przed dodaniem do zupy należy ją rozmącić w niewielkiej ilości wody, inaczej zrobią się krupy). Na koniec można dodać łyżkę oliwy, ale nie jest to konieczne.

 

 

Zupa krem z kalafiora

 

1 duży kalafior

3 duże ziemniaki

1 duża marchewka

1 pietruszka

2 duże ząbki czosnku

2-2,5 litra wody

sól, pieprz

świeży koperek

oliwa z oliwek

sypki bulion warzywny (wegeta)

 

 

Umyć  i obrać warzywa. Pokroić kalafiora  marchew i pietruszkę na mniejsze kawałki, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.

Dodać do garnka oliwę z oliwek i poddusić zgnieciony czosnek z marchewką i pietruszką.

Zalać wszystko wodą, dodać kalafiora i ziemniaki, wsypać wegetę.

Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Odcedzić warzywa, bulion zostawiamy.

Do blendera wrzucamy ugotowane warzywa i dolewamy bulionu (tu trzeba eksperymentować) miksujemy, jeśli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze trochę bulionu, aż uzyskamy pięknie aksamitną konsystencję.

Siekamy świeży koper i sypiemy bezpośrednio przed podaniem i skonsumowaniem. Można podawać z małymi grzankami,  np. czosnkowymi

Kapuśniak

 

900g kiszonej kapusty

250g pieczarek

4 małe ziemniaki

1 duża cebula

2 sojowe parówki

Przyprawy: listek laurowy x 2, sól i pieprz do smaku

2 duże łyżeczki stołowe oleju słonecznikowego lub roślinnego

1 łyżeczka mąki

1 litr bulionu warzywnego

 

Do 1 litra bulionu warzywnego wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaczki oraz cebule i liście bobkowe.

W oddzielnym garnku w około ½ litra wody przegotować kiszona kapustę. Około 30 minut na małym ogniu.

Umyć i pokroić w plasterki pieczarki. Poddusić na maśle lub oliwie roślinnej.

Kiedy ziemniaczki już zmiękną, wrzucić do garnka obgotowaną i odcedzoną z soku i wody kapustę.

Gotować przez kolejne 20 minut, następnie wrzucić pieczarki.

Ugotować według przepisu na opakowaniu parówki sojowe.

Przygotować zasmażkę, wlewając na patelnię 2 duże łyżki oliwy, następnie wsypać 1 łyżkę mąki. Wymieszać mąkę i oliwę na patelni tak aby nie było grudek oraz aby zasmażka nabrała złocistego koloru.

Do zupy dodać zasmażkę i ugotowane, pokrojone w plasterki parówki. (można je również lekko podsmażyć na patelni)

Gotować zupę na małym ogniu przez kolejne 10 – 15 minut. Można doprawić troszkę solą i pieprzem.

 

 

Zupa grzybowa czysta

 

kilka suszonych grzybów

ok. 30 dag włoszczyzny bez kapusty

mała cebulka

sól, pieprz

natka z pietruszki lub koper

1-2 ząbki czosnku

 

Grzyby  dokładnie opłukać, namoczyć ok. 1-2 godzin, następnie ugotować, dodając podsmażoną na oleju pokrojoną cebulkę i warzywa.

Gdy warzywa są miękkie, przyprawić, dodać rozdrobniony czosnek. Zdjąć z ognia i przecedzić, dodać posiekaną natkę pietruszki lub koper.

Zupę podawać z pasztecikami,  makaronem,  uszkami z grzybów, kluseczkami lub z pieczywem (np. kruche paluszki, grzanki).

 

 

Pieczarkowa

 

4 średniej wielkości ziemniaczki

250g pieczarek

2 kostki bulionu warzywnego

1 ½ litra wody

1 duża łyżka masła roślinnego

przyprawy: sól, pieprz, natka

 

Do 1 ½  litra wody dodajemy kostki bulionu, i pokrojone w małe kawałki ziemniaczki oraz kilka ziarenek pieprzu.

W międzyczasie myjemy i kroimy na plasterki pieczarki. Dusimy je na maśle roślinnym, aż nabiorą złocistego koloru.

Do ugotowanych ziemniaczków dodajemy pieczarki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Na koniec do garnka dodajemy posiekaną pietruszkę.

 

 

Barszcz

 

Jak zrobić barszcz na karpiu w wersji wegańskiej i witariańskiej (raw food) tak by w smaku był niemalże identyczny? Magia tkwi w wodorostach.

 

BARSZCZ WEGAŃSKI

 

kilka buraczków

5 łyżek wodorostów: arame, wakame, nori, morszczynu

5 łyżek tłuszczu kokosowego lub oliwy zimnotłoczonej

seler, pietruszka, marchewka, cebulka

liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca

czosnek

korzeń chrzanu

przyprawy

 

Wodorosty (oprócz arame) namoczyć. Warzywa zetrzeć na tarce lub posiekać, dodać przyprawy, zalać wodą i ugotować. Pod koniec gotowania wlać namoczone wodorosty.

 

BARSZCZYK WITARIAŃSKI

 

kilka małych buraczków czerwonych

1 dojrzałe avocado

małe, kwaśne jabłko lub sok z cytryny

odrobina wody z kiszonych ogórków

2-3 łyżki wodorostów: arame, wakame, nori, morszczynu

seler

marchewka

czosnek

korzeń chrzanu

korzeń imbiru

przyprawy

 

Avocado obrać, udusić widelcem w głębokim talerzu z czosnkiem, sokiem z cytryny i solą.  Jabłko zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, marchewkę i selera pokroić w małe i cienkie kawałeczki - dodać do awokado. Imbir i chrzan zetrzeć na pastę wymieszać z warzywami.

Z buraczków wycisnąć sok w sokowirówce lub wyciskarce, wlać do masy, dodać dodatkowo około 1-2 łyżek miąższu z wyciskania oraz przyprawy i delikatnie wymieszać. Całość udekorować kiełkami, lub kawałeczkiem buraczka.

 

Barszcz ukraiński

 

2,5 l wody

3 spore buraki

1 marchew

1 pietruszka, korzeń

¼  selera

3 duże ziemniaki

1 szklanka białej fasoli (lub 1 puszka konserwowej)

Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, sól, cukier

Ewentualnie łyżka oliwy i dwa suszone grzyby

 

Ziemniaki pokroić w kostkę. Buraki, marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody. Dodać 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczkę soli, szczyptę cukru, 1/4  łyżeczki pieprzu (i ewentualnie 2 – 3 suszone grzyby). Gdy ziemniaki będą miękkie, do garnka wrzucić ugotowaną wcześniej fasolę i gotować jeszcze przez kilka minut.

 

 

Zupa krem szpinakowa

 

około 400g świeżego szpinaku

3 średniej wielkości ziemniaki

1 cebula

oliwa

niecały litr wody lub lekkiego wywaru z warzyw (woda + mleko powinny dawać razem litr płynu)

szklanka mleka sojowego lub ryżowego

2 łyżki śmietanki kokosowej

3 ząbki czosnku

sól, cukier

 

Myjemy szpinak i odkrawamy łodyżki. Do garnka wlewamy nie dużo oliwy, około jednej łyżki. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Wrzucamy do garnka. Obieramy ziemniaki również kroimy w kostkę i po 2 minutach dorzucamy do cebuli. Podsmażamy razem chwilę. Ziemniaki nadadzą zupie gładką konsystencję.

Dodajemy szpinak i mieszamy przez około 3 minuty. Dolewamy wodę. Solimy i mieszamy. Czekamy aż się zagotuje. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, to jest dopóki ziemniaki nie będą względnie miękkie.

Dodajemy zgnieciony czosnek i łyżkę cukru. Zostawiamy wszystko, aż lekko ostygnie. Dodajemy śmietanę kokosową i miksujemy wszystko na krem. Zupę podajemy z małymi grzankami, bądź z świeżą chrupiącą bagietką. Albo po prostu samą.

 

 

Krem z dyni z zacierkami

 

1,5 l wody

½ średniej dyni

½  szklanki mleka sojowego

3 łyżki kaszy manny

1 szczypta gałki muszkatołowej i cukru

½ łyżeczki soli

 

Dynię obrać ze skóry i wydrążyć nasiona. Pokrojoną w kostkę wrzucić do wrzącej wody. Gdy dynia będzie miękka, zmiksować zawartość garnka z gałką muszkatołową, solą i cukrem. Mleko sojowe rozmącić z kaszą manną, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagotować jeszcze raz, aby zupa zgęstniała.

 

Zacierki

½ szklanki mąki (najlepiej razowej)

 

Do mąki dodać tyle wody, aby powstało gęste ciasto, jak na pierogi. Formować zacierki wielkości dużego ziarnka cieciorki. Wrzucić do zupy na kilka minut przed końcem gotowania.

 

 

Zupa cukiniowa

 

2,5 l wody

1 cukinia

3 ziemniaki

1 marchew

1 pietruszka

¼ selera

1 mała cebula lub ½ pora

Liść laurowy, ziele angielskie, sól, cukier, kurkuma, imbir, pieprz czarny

 

Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się wody razem z jednym liściem laurowym i 3 ziarenkami ziela angielskiego. Gdy warzywa będą miękkie, dodać cukinię pokrojoną w cienkie plasterki (jak na mizerię). Dodać do smaku ½ łyżeczki soli, szczyptę cukru, pół łyżeczki kurkumy, szczyptę imbiru i pieprzu.  Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.

Żurek wegetariański

 

litr wody

½ l zakwasu na żurek,

1 kg ziemniaków

8 suchych kotletów sojowych (z proteiny sojowej)

15 dag wędzonego tofu /wędzonych parówek sojowych

2 łyżeczki suszonego majeranku

łyżeczka suszonego cząbru

10 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

łyżka sosu sojowego

olej

sól

pieprz

 

Ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do wrzącej wody.

Na oleju podsmażyć ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Dodać do garnka z wodą. Po 10-15 minutach wlać wymieszany zakwas, dodać sól i gotować na małym ogniu.

Do patelni  wlać szklankę wody, wrzucić cząber, sól, pieprz. Dusić kotlety sojowe, aż wchłoną całą wodę. Dodać olej i smażyć z obu stron. Pokroić na kawałki, wrzucić do zupy.

Tofu z sosem sojowym podsmażyć na oleju, pokroić, dodać do zupy.

 

 

 

Zupa ogórkowa

 

Składniki i receptura takie same jak w przypadku zupy cukiniowej.

 

Zamiast cukinii należy dodać 3 duże ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach. Uważać przy soleniu, ponieważ same ogórki nadają słony smak zupie.

 

Ogórkową warto zabielić mlekiem sojowym z mąką razową (2 łyżki mąki wymieszać z ½  szklanki mleka sojowego i dodać do zupy niedługo przed końcem gotowania).

 

 

Zarzutka

 

2,5 l wody

¼  kg kapusty

4 spore ziemniaki

1 marchew

1 średnia cebula

3-4 suszone grzyby

Ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, kminek

 

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę, cebulę przekroić na pół, kapustę posiekać jak na bigos. Wszystkie warzywa wrzucić do gotującej się wody, dodać 3-4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, grzyby, ¼ łyżeczki pieprzu, łyżeczkę kminku i sól do smaku (nie przesadzić, bo sama kapusta nadaje zupie słony smak). Gotować wszystko do miękkości.

 

 

 

Pomidorowa

 

2,5 l wywaru z włoszczyzny

4-5 świeżych pomidorów lub 1 słoiczek przecieru

mleko sojowe

mąka (razowa lub kukurydziana)

ostra i słodka papryka, cukier, sól, bazylia, zioła prowansalskie

natka pietruszki lub koperek do dekoracji

 

Do gotującego się wywaru (ugotowaną na nim włoszczyznę można wykorzystać do sałatki jarzynowej z majonezem sojowym) dodać pomidory lub przecier oraz szczyptę ostrej i ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki soli i 2 płaskie łyżeczki bazylii lub ziół prowansalskich. Można zagęścić mlekiem sojowym z mąką (2 łyżki mąki wymieszać z połową szklanki mleka sojowego, dodać do zupy i dokładnie wymieszać). Zupę podawać z makaronem (najlepiej razowym) lub ryżem (najlepiej brązowym), przystrojoną natką pietruszki lub koperkiem.

 

Krupnik

2,5 l wody

1/3szklanki drobnej kaszy perłowej

3-4 ziemniaki

1 marchewka

1 mała pietruszka

1/5 selera

1 średnia cebula

3-4 grzyby suszone

Liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól, maggi

 

Do gotującej wody wrzucić kaszę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler oraz przekrojoną na pół cebulę. Dodać jeden liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, płaską łyżeczkę majeranku, ¼ łyżeczki pieprzu oraz ½ łyżeczki soli lub 2 łyżeczki maggi. Gotować do miękkości (nie przykrywać, bo kasza kipi i lubi przywierać do garnka), często mieszając.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin