Miodownik z jabłkami.doc

(788 KB) Pobierz
Miodownik z jabłkami

Miodownik z jabłkami

Składniki na formę 28cm x 35cm:

Ciasto:

6 jajek

1 ½ szklanki cukru

6 łyżek miodu lipowego

100 g masła

2 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki kwaśnej śmietany

6 szklanek mąki pszennej

Jabłka:

2 kg jabłek, np. szara reneta

¾ szklanki cukru

2 galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ litra wody każda)

Dodatkowo:

wiórki kokosowe, do wykończenia

Wykonanie:

Całe jajka ubić na parze z dodatkiem cukru na puszysty, gęsty krem. Dodać miód, masło, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Mąkę przesiać, śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na 8-12 h.

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdą na wielkość  formy, gęsto ponakłuwać. Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180ºC, piec placki do zarumienienia 10-12 minut.

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Podprażyć z dodatkiem niewielkiej ilości wody, dodać cukier, lekko odparować. Wyłączyć gaz, wsypać dwie galaretki, wymieszać i przetrzeć przez gęste sito.

Upieczone, wystudzone placki przekładać ciepłymi jabłkami. Wierzch posmarować cieńszą warstwą i posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto można podzielić też na 4 części i upiec cieńsze placki. Schłodzone ciasto jest bardzo plastyczne, ładnie się wałkuje i nie potrzeba zbyt dużo mąki do podsypywania. Upieczone placki przekładamy ciepłymi jabłkami, aby mogły odpowiednio zmięknąć. Najlepiej składać go w formie wyłożonej folią aluminiową, warto ciasto również obciążyć, smacznego:) 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin