Miodownik z jabłkami
Składniki na formę 28cm x 35cm:
Ciasto:
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
6 łyżek miodu lipowego
100 g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 szklanek mąki pszennej
Jabłka:
2 kg jabłek, np. szara reneta
¾ szklanki cukru
2 galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ litra wody każda)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe, do wykończenia
Wykonanie:
Całe jajka ubić na parze z dodatkiem cukru na puszysty, gęsty krem. Dodać miód, masło, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Mąkę przesiać, śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na 8-12 h.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdą na wielkość formy, gęsto ponakłuwać. Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180ºC, piec placki do zarumienienia 10-12 minut.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Podprażyć z dodatkiem niewielkiej ilości wody, dodać cukier, lekko odparować. Wyłączyć gaz, wsypać dwie galaretki, wymieszać i przetrzeć przez gęste sito.
Upieczone, wystudzone placki przekładać ciepłymi jabłkami. Wierzch posmarować cieńszą warstwą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto można podzielić też na 4 części i upiec cieńsze placki. Schłodzone ciasto jest bardzo plastyczne, ładnie się wałkuje i nie potrzeba zbyt dużo mąki do podsypywania. Upieczone placki przekładamy ciepłymi jabłkami, aby mogły odpowiednio zmięknąć. Najlepiej składać go w formie wyłożonej folią aluminiową, warto ciasto również obciążyć, smacznego:)
tatanka.com