Ryż z rodzynkami20 dag ryżu,400 ml mleka,4 dag masła,wanilia,sól,10 dag rodzynków,3-4 żółtka,5 dag masła do żółtek,6-8 dag cukru pudru,20 ml likieru MaraschinoRyż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 min, odcedzić, odsączyć. Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrojoną wanilie i sól, zamieszać, przykryć i gotować ok 20 min na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem. Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
tatanka.com