Tarta z rodzynkami.pdf
(
55 KB
)
Pobierz
37869904 UNPDF
Tarta z rodzynkami
Składniki
Ciasto: pół kostki masła lub margaryny, 25 dag mąki, żółtko,
szczypta soli.
Warstwa rodzynkowa: 20-25 dag rodzynków, 2 jaja, 10 dag cukru
pudru, pół szklanki śmietany, łyżka mąki ziemniaczanej, 75 g
wódki
Sposób przyrządzania
Rodzynki umyć, osuszyć, wsypać do miski, zalać wódką i odstawić na godzinę. Z
podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na 30 min do lodówki.
Następnie wylepić ciastem dno i boki (na wysokość 2-3 cm) tortownicy. Nakłuć widelcem
w kilku miejscach i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min (ciasto nie powinno się
przyrumienić). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z osączonymi z alkoholu
rodzynkami, mąką ziemniaczaną i śmietaną. Następnie połączyć z białkami ubitymi na
sztywną pianę i wódką, w której moczyły się rodzynki. Na podpieczonym spodzie
rozsmarować przygotowaną masę i wstawić na 20-25 min do gorącego (ok. 200°C)
piekarnika. Ciasto to najlepiej podawać gorące lub przynajmniej ciepłe. 100 g > 350 kcal.
Plik z chomika:
tatanka.com
Inne pliki z tego folderu:
Filet w cebuli i rodzynkach.rar
(0 KB)
Piersi_w_rodzynkach.docx
(10 KB)
Dyniowe z rodzynkami.doc
(46 KB)
Chlebki z rodzynkami.pdf
(58 KB)
Surówka z rodzynkami.doc
(304 KB)
Inne foldery tego chomika:
BAKALIE
daktyle
kasztany
len
MAK
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin