Kurczak w sezamie z sosem sojowym
Tym razem gotujemy naprawdę egzotycznie, nie ominie więc nas wyprawa do sklepu z żywnością orientalną. Ryż jaśminowy, wodorosty, grzybki shiitake, sezam, sos sojowy — już same nazwy składników naszej potrawy przywołują nieodparte skojarzenia z kuchnią Dalekiego Wschodu. Danie jest wprawdzie dość pracochłonne i nie najtańsze, ale efekt naszych działań kulinarnych z pewnością zrównoważy zainwestowane nakłady:-)
Składniki:• 2 piersi kurczaka• 2 torebki ryżu jaśminowego• 200 ml sosu sojowego • 2 marchewki• 1 paczka kiełków słonecznika • 1 korzeń świeżego imbiru• 4 ząbki czosnku • 4 łyżki ziarna sezamu• 10 suszonych grzybów shiitake (dostępne w sklepach z żywnością orientalną i niektórych supermarketach) • 1 łyżka maki ziemniaczanej• 2 płaty suszonych wodorostów (jak do sushi, dostępne w sklepach z żywnością orientalną i niektórych supermarketach) • 2 cebule dymki• kostka rosołowa• sól, pieprz, oliwa z oliwekpotrzebny będzie też „wok” – specjalna chińska patelnia, o kulistym dnie, które sprawia, że gorący olej zawsze spływa na dno patelni – tym różni się od naszych płaskich
• piersi kurczaka kroimy w kostkę 2×2 cm
• czosnek (2 ząbki) i kawałek imbiru drobno siekamy
• do miski wlewamy połowę sosu sojowego, dodajemy kurczaka, imbir i czosnek, po wymieszaniu odstawiamy na 30 minut, żeby się zamarynowało
• cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, imbir drobno siekamy
• grzyby shiitake moczymy w ciepłej wodzie ok. 20 minut, po czym kroimy w cienkie paski
• marchewkę kroimy w półplastry grubości 0,5 cm
• do mocno rozgrzanego „woka” wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy zamarynowanego kurczaka, smażymy ok. 1 minuty (kurczak nie może być dosmażony)
• wyjmujemy kurczaka i w woku przesmażamy marchewkę, imbir, cebulę i czosnek, na końcu dodajemy grzyby
• wyjmujemy warzywa i do woka wlewamy pozostały sos sojowy i tyle samo wody (dla złagodzenia mocnego smaku sosu sojowego)
• mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy małymi porcjami do sosu, aż nabierze właściwej konsystencji (powinien być szklisty)
• do gotowego sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka i warzywa oraz kiełki słonecznika
• wszystko razem dusimy ok. 1 minuty, na koniec posypujemy siekaną zieloną dymką
• ryż gotujemy (wcześniej!) na półtwardo razem z kostką rosołową, odcedzamy
• do garnka wlewamy odrobinę wody, przekładamy ryż z torebek i dodajemy porwane dłońmi wodorosty, gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki
• sezam upalamy na suchej patelni na złoty kolor
• na talerzu formujemy dwoma łyżkami babeczki z ryżu
• nakładamy kurczaka i posypujemy go palonym sezamem, dekorujemy kiełkami słonecznika
tatanka.com