Kurczak w sezamie z sosem sojowym.doc

(177 KB) Pobierz
Kurczak w sezamie z sosem sojowym

Kurczak w sezamie z sosem sojowym

Tym razem gotujemy naprawdę egzotycznie, nie ominie więc nas wyprawa do sklepu z żywnością orientalną. Ryż jaśminowy, wodorosty, grzybki shiitake, sezam, sos sojowy — już same nazwy składników naszej potrawy przywołują nieodparte skojarzenia z kuchnią Dalekiego Wschodu. Danie jest wprawdzie dość pracochłonne i nie najtańsze, ale efekt naszych działań kulinarnych z pewnością zrównoważy zainwestowane nakłady:-)


Składniki:

• 2 piersi kurczaka
• 2 torebki ryżu jaśminowego
• 200 ml sosu sojowego
• 2 marchewki
• 1 paczka kiełków słonecznika
• 1 korzeń świeżego imbiru
• 4 ząbki czosnku
• 4 łyżki ziarna sezamu
• 10 suszonych grzybów shiitake (dostępne w sklepach z żywnością orientalną i niektórych supermarketach)
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• 2 płaty suszonych wodorostów (jak do sushi, dostępne w sklepach z żywnością orientalną i niektórych supermarketach)
• 2 cebule dymki
• kostka rosołowa
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
potrzebny będzie też „wok” – specjalna chińska patelnia, o kulistym dnie, które sprawia, że gorący olej zawsze spływa na dno patelni – tym różni się od naszych płaskich

• piersi kurczaka kroimy w kostkę 2×2 cm

• czosnek (2 ząbki) i kawałek imbiru drobno siekamy

• do miski wlewamy połowę sosu sojowego, dodajemy kurczaka, imbir i czosnek, po wymieszaniu odstawiamy na 30 minut, żeby się zamarynowało

• cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek w plasterki, imbir drobno siekamy

• grzyby shiitake moczymy w ciepłej wodzie ok. 20 minut, po czym kroimy w cienkie paski

• marchewkę kroimy w półplastry grubości 0,5 cm

• do mocno rozgrzanego „woka” wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy zamarynowanego kurczaka, smażymy ok. 1 minuty (kurczak nie może być dosmażony)

• wyjmujemy kurczaka i w woku przesmażamy marchewkę, imbir, cebulę i czosnek, na końcu dodajemy grzyby

• wyjmujemy warzywa i do woka wlewamy pozostały sos sojowy i tyle samo wody (dla złagodzenia mocnego smaku sosu sojowego)

• mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy małymi porcjami do sosu, aż nabierze właściwej konsystencji (powinien być szklisty)

• do gotowego sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka i warzywa oraz kiełki słonecznika

• wszystko razem dusimy ok. 1 minuty, na koniec posypujemy siekaną zieloną dymką

• ryż gotujemy (wcześniej!) na półtwardo razem z kostką rosołową, odcedzamy

• do garnka wlewamy odrobinę wody, przekładamy ryż z torebek i dodajemy porwane dłońmi wodorosty, gotujemy ok. 2 minut na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki

• sezam upalamy na suchej patelni na złoty kolor

• na talerzu formujemy dwoma łyżkami babeczki z ryżu

• nakładamy kurczaka i posypujemy go palonym sezamem, dekorujemy kiełkami słonecznika

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin