Finezja.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 13 białek, 9 żółtek 60 dag cukru pudru 2 łyżki mielonej kawy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kostki masła 20 dag wiórków kokosowych 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady czubata łyżka bułki tartej 10 dag orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 20 dag chałwy waniliowej 40 dag śmietany 18% PRZYGOTOWANIE: Ubić 3 białka i dodać 10 dag cukru. Do piany dodać kawę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać, piec biszkopt kawowy 25 min w tem.180C. Następnie ubić 6 białek, dodać 20 dag cukru, potem wiórki kokosowe oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać. Piec biszkopt kokosowy 35min w tem 180C. Następnie ubić 4 białka dodać 20 dag cukru i 4 żółtka, wymieszać. Porcjami dodawać zmielone orzechy, bułkę tartą, łyżeczkę proszku do pieczenia i startą czekoladę. Wymieszać i piec ciasto orzechowe 35 min w tem.180C. Utrzeć do białości 5 żółtek z 10 dag cukru, zalać wrzącym mlekiem, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć masę z ognia, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodać po łyżce masę jajeczną. Gdy powstanie gladki krem, stopniowo dodawać śmietanę, ucierać. Na końcu dodać jeszcze pokruszoną chałwę i dobrze utrzeć krem. Na cieście orzechowym rozsmarować 1/3 kremu, przykryć biszkoptem kawowym, przycisnąć, na tym ulożyć 1/3 kremu i biszkoptem kokosowym.Resztą kremu posmarować tort. UDEKOROWAĆ OWOCAMI I DOBRZE SCHŁODZIĆ.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin