Zupa fasolowa z żółtym serem.doc

(198 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

Zupa fasolowa z żółtym serem

 

Składniki:

20 dag fasoli perłowej

3 cebule

2 łyżki masła

4 pomidory

2 ząbki czosnku

15 dag żółtego sera

1.5 l bulionu (z kostki)

gałązka rozmarynu

sól

pieprz

cukier

 

Przygotowanie:

Przebraną fasolę umyć, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 12 godzin. Odcedzić, zalać bulionem i gotować przez mniej więcej godzinę, w razie potrzeby uzupełniając wyparowany płyn. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zeszklić na maśle. Pomidory umyć, polać wrzątkiem, pokroić w kostkę, wycinając przy tym nasady szypułek, dodać do cebuli i przez chwilę razem dusić. Do miękkiej fasoli dodać cebulę z pomidorami. Doprawić do smaku obranym, zmiażdżonym czosnkiem, oderwanymi z gałązki listkami rozmarynu, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zupę gotować jeszcze przez mniej więcej 10 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce. Gorącą zupę wlać do talerzy i posypać startym żółtym serem.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 360 kcal

Czas przygotowania: 80 minut

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin