Zupa fasolowa z żółtym serem
Składniki:
20 dag fasoli perłowej
3 cebule
2 łyżki masła
4 pomidory
2 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
1.5 l bulionu (z kostki)
gałązka rozmarynu
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Przebraną fasolę umyć, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na 12 godzin. Odcedzić, zalać bulionem i gotować przez mniej więcej godzinę, w razie potrzeby uzupełniając wyparowany płyn. Cebulę obrać, opłukać, posiekać i zeszklić na maśle. Pomidory umyć, polać wrzątkiem, pokroić w kostkę, wycinając przy tym nasady szypułek, dodać do cebuli i przez chwilę razem dusić. Do miękkiej fasoli dodać cebulę z pomidorami. Doprawić do smaku obranym, zmiażdżonym czosnkiem, oderwanymi z gałązki listkami rozmarynu, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zupę gotować jeszcze przez mniej więcej 10 minut. Żółty ser zetrzeć na tarce. Gorącą zupę wlać do talerzy i posypać startym żółtym serem.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 360 kcal
Czas przygotowania: 80 minut
Viola_Valeriana222