Zupa fasolowa z szynką.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa fasolowa z szynk¹

Zupa fasolowa z szynką

 

Składniki na 4 porcje:

po 10 dag białej i czerwonej fasoli oraz cieciorki z puszki

łka oliwy

cebula

bek czosnku

natka pietruszki

3 pomidory

15 dag szynki wędzonej

 

Fasolę czerwoną i białą oraz cieciorkę dokładnie odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z przepuszczonym przez praskębkiem czosnku. Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ pokrój w kostkę i połącz z podsmażoną cebulą. Dodaj fasole i cieciorkę. Teraz zalej wodą, dodaj kostkę rosołową i zagotuj.

 

Szynkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz 3 łkami soku z cytryny.

 

Zupę gotuj jeszcze około 15 minut. Przed podaniem posyp (na talerzach) posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin