Grzybowa wigilijna
Składniki na 6 porcji:
5-7 dag suszonych grzybów
porcja włoszczyzny
cebula
kostka Bulionu grzybowego WINIARY
25 dag gotowych łazanek
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz
sól
Starannie umyte grzyby włóż do garnka, zalej 6 szklankami wody i odstaw na 2 godziny, po czym gotuj w tej samej wodzie około 30 minut. Następnie dodaj oczyszczoną włoszczyznę, cebulę i kostkę bulionową, gotuj do czasu, aż warzywa i grzyby będą miękkie. Przecedź, dopraw wywar solą i pieprzem, wymieszaj z pokrojonymi w wąskie paski grzybami i zagotuj.
Łazanki ugotuj według instrukcji na opakowaniu, rozłóż na talerze, po czym zalej gorącą zupą i obficie posyp posiekaną natką. Kto lubi, może taką zupę zabielić kilkoma łyżkami dobrej śmietany.
Viola_Valeriana222