Pomidorowa z ziemniakami i boczkiem.doc

(7 KB) Pobierz
Pomidorowa z ziemniakami i boczkiem

Pomidorowa z ziemniakami i boczkiem

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg świeżych pomidorów

lub słoiczek koncentratu pomidorowego

5-6 ziemniaków (około 50 dag)

15 dag chudego wędzonego boczku

oszczyzna

cebula

bek czosnku

5 łek śmietany 22-proc.

ziele angielskie

liść laurowy

łka przyprawy warzywnej

łka Przyprawy w płynie Maggi WINIARY

2-3 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz, sól

 

Pomidory (bez skórki) pokrój, uduś na małym ogniu, potem starannie przetrzyj przez sito. Boczek pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż. Skwarki wyjmij teraz na talerzyk, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż drobno pokrojonąoszczyznę i ziemniaki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Potem wszystkie składniki przełóż do garnka.

 

Wlej 5 szklanek wody, dodaj przyprawę warzywną, liść laurowy i ziele angielskie, całość gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszany z połową śmietany.

 

Zupę przypraw do smaku maggi, solą i pieprzem. Wlej do talerzy z rozłonymi na nich wcześniej skwarkami z boczku, przed podaniem udekoruj kleksem z pozostałej śmietany i posyp świeżo posiekaną zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin