Składniki:
- 10 dag małży mrożonych,- 50 ml białego wytrawnego wina,- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,- 0,5 łyżeczki siekanego lubczyku,- 1/4 malej cebuli,- 1/2 ząbka małego czosnku,- 1 łyżka masła,- 2 szklanki wody,- sól, pieprz,- cytryna
Przygotowanie:
Małże rozmrozić, cebule i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać małże, chwile podsmażyć i zalać winem, dodać śmietanę i wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Po tym czasie zupę doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny i oprószyć siekaną natka pietruszki. Podawać udekorowaną cytryną.Czas przygotowania 40 min.
Viola_Valeriana222