Zupa z parówkami i soczewicą.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa z parówkami i soczewic¹

Zupa z parówkami i soczewicą

 

Składniki:

4 parówki

puszka soczewicy

cebula

łka oleju

2 szklanki soku pomidorowego z kartonu

(lub 2 łki koncentratu pomidorowego)

posiekana natka pietruszki (lub koperek)

pół łeczki cukru

l, pieprz

 

Obraną cebulę drobno pokrój i włóż do rondla z rozgrzanym olejem. Cały czas mieszając, smaż na niezbyt silnym ogniu, ażdzie lekko rumiana. Następnie dodaj sok pomidorowy lub koncentrat i 2-3 szklanki wody. Teraz wszystko przez chwilę gotuj, a w trakcie gotowania przyprawiaj do smaku cukrem, solą i pieprzem. Soczewicę odsącz z zalewy, dołóż do sosu i przez chwilę gotuj. Gdyby sos okazał za gęsty, dolej 1-2 łki wody.

 

Parówki obierz z osłonek, pokrój na kawałki i wrzuć do soczewicy. Na koniec zupę posyp zieleniną.

 

Uwaga! Soczewicę możesz zastąpić fasolką z puszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin