Żurek wielkanocny 2.doc

(21 KB) Pobierz
Składniki:

Wielkanocny żurek

 

Składniki:

25 dag białej kiełbasy

4 jajka na twardo

Kawałek selera

Marchew

2 cebule

½ szklanki kwaśnej śmietany

łyżeczka chrzanu delikatesowego

majeranek, sól, pieprz

 

Zakwas:

10 dag maki razowej

Listek laurowy

2 szklanki letniej wody

2 ząbki czosnku

2 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego

 

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z woda. Przełożyć do słoja. Dodać pieprz, ziele angielskie, listek, obrany czosnek. Przykryć. Po 3-4 dniach naczynie z żurem szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodowce. Marchewkę i seler obrać, umyć. Kiełbasę umyć, zalać zimna woda. Wrzucić obrane warzywa i przyprawy. Gotować 40 min. Cebule obrać. Opalić nad płomieniem. Wrzucić do zupy po 15 min. gotowania. Zupę połączyć zakwasem, śmietaną i chrzanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować. Żurek podawać z pokrojona w plastry kiełbasą i jajkami.

 

4 porcje

1 porcja: 361 kcal

Czas przygotowania: 75 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin