Wielkanocny żurek
Składniki:
25 dag białej kiełbasy
4 jajka na twardo
Kawałek selera
Marchew
2 cebule
½ szklanki kwaśnej śmietany
łyżeczka chrzanu delikatesowego
majeranek, sól, pieprz
Zakwas:
10 dag maki razowej
Listek laurowy
2 szklanki letniej wody
2 ząbki czosnku
2 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z woda. Przełożyć do słoja. Dodać pieprz, ziele angielskie, listek, obrany czosnek. Przykryć. Po 3-4 dniach naczynie z żurem szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodowce. Marchewkę i seler obrać, umyć. Kiełbasę umyć, zalać zimna woda. Wrzucić obrane warzywa i przyprawy. Gotować 40 min. Cebule obrać. Opalić nad płomieniem. Wrzucić do zupy po 15 min. gotowania. Zupę połączyć zakwasem, śmietaną i chrzanem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zagotować. Żurek podawać z pokrojona w plastry kiełbasą i jajkami.
4 porcje
1 porcja: 361 kcal
Czas przygotowania: 75 min
Viola_Valeriana222