Zupa postna 1.doc

(7 KB) Pobierz
Zupa postna

Zupa postna

 

Składniki:

5 łw karpia

30 dag filetów z karpia

oszczyzna

4-5 łek powideł śliwkowych

łeczka soku z cytryny

łka miodu

10 dag rodzynek

mały kieliszek białego wytrawnego wina

liść laurowy

po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

duża cebula

szklanka śmietany

goździk

żółtko

l

 

Umyte i osuszone filety natrzyj solą i wstaw do lodówki. Z umytych łw karpia usuń oczy. Obranąoszczyznę i cebulę pokrój, i umieść w rondlu, dodaj łby, sól, liść, ziele angielskie, pieprz oraz goździk. Zalej to wszystko 6 szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu około 40 minut.

 

Umyte rodzynki osącz na sicie i w miseczce zalej winem. Wywar przecedź przez sito i podgrzej, a gdy będzie wrzący, włóż filety i gotuj nadal na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Z wyjętych ł cedzakową filetów usuńci, a mięso pokrój w kostkę.

 

Do wywaru dodaj powidła śliwkowe, miód i rodzynki, wymieszaj, włóż rybę, wlej roztrzepaną z żółtkiem śmietanę i - mieszając - podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.

 

Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin