Zupa paschalnaPorcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 2 godz.1 kosc szpikowa wolowa lub cieleca,1 kg miesa wolowego lub cielecego,1/2 kg marchwi,1/2 kg rzepy,1/2 kg ziemniakow,1 kg swiezego bobu,1/2 kg cukinii,3 srednie pory (tylko biale czesci),15 lodyzek natki pietruszki,1 cebula,sol, pieprz,peczek kolendry.1. Starannie umyc i obrac wszystkie jarzyny, wyluskac bob, jesli jest w strakach.2. Jarzyny, mieso i kosc wlozyc do duzego garnka i zalac woda, osolic, popieprzyc, dodac pol peczka obranej i posiekanej kolendry.3. Gotowac najpierw na duzym ogniu 1 godz, potem zmniejszyc ogien, dodac ziemniaki i po 10 min bob.4. Wyjac mieso, ziemniaki i bob. Reszte skladnikow dobrze utrzec i wymieszac.Wlozyc z powrotem ziemniaki i bob, pogotowac chwile. Odstawic i posypac zupeswieza kolendra.5. Mieso podawac oddzielnie z bukietem gotowanych jarzyn.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 11 "Kuchnia żydowska", strona 34.
Viola_Valeriana222