Zupa meksykańska
Składniki:
2 papryki
marchew
cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżki kaszki kukurydzianej
2 łyżki oleju
3-4 łodyżki bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę razem z obraną marchwią i cebulą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. W rondlu rozgrzać olej, włożyć przygotowane warzywa i smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając. Wlać litr wrzącej wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Orzeszki ziemne zemleć w młynku lub zmiksować, dokładnie wymieszać z kaszką kukurydzianą i uprażyć przez 2 minuty bez tłuszczu na patelni teflonowej, cały czas mieszając. Uprażone orzeszki z kaszą wsypać do zupy i gotować razem jeszcze 5-6 minut, cały czas mieszając. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać posypaną posiekanymi listkami bazylii. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, zupę meksykańską możesz doprawić kilkoma kroplami sosu tabasco.
Nasze rady:
Jeśli bardzo zależy ci na jedzeniu niskokalorycznych potraw, to i tę dietetyczną zupę możesz "odchudzić". Wystarczy, że zrezygnujesz z orzeszków ziemnych, a twój talerz zupy będzie miał tylko 100 kalorii!
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 230 kcal
Czas przygotowania: 35 min
Viola_Valeriana222