Zupa meksykańska 1.doc

(265 KB) Pobierz
Składniki:



Zupa meksykańska

 

Składniki:

2 papryki

marchew

cebula

3 ząbki czosnku

4 pomidory

pół szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

2 łyżki kaszki kukurydzianej

2 łyżki oleju

3-4 łodyżki bazylii

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę razem z obraną marchwią i cebulą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki. W rondlu rozgrzać olej, włożyć przygotowane warzywa i smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszając. Wlać litr wrzącej wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Orzeszki ziemne zemleć w młynku lub zmiksować, dokładnie wymieszać z kaszką kukurydzianą i uprażyć przez 2 minuty bez tłuszczu na patelni teflonowej, cały czas mieszając. Uprażone orzeszki z kaszą wsypać do zupy i gotować razem jeszcze 5-6 minut, cały czas mieszając. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawać posypaną posiekanymi listkami bazylii. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, zupę meksykańską możesz doprawić kilkoma kroplami sosu tabasco.

 

Nasze rady:

 

Jeśli bardzo zależy ci na jedzeniu niskokalorycznych potraw, to i tę dietetyczną zupę możesz "odchudzić". Wystarczy, że zrezygnujesz z orzeszków ziemnych, a twój talerz zupy będzie miał tylko 100 kalorii!

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 230 kcal

Czas przygotowania: 35 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin