Zupa cygańska
Składniki:
- 1,5 l wywaru zkości i warzyw,- 1 cebula,- 2-3 świeże papryki,- 2 łyżki oliwy,- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,- 3-4 ziemniaki,- 100 g kiełbasy,- 0,5 szklanki śmietanki,- 1 łyżka mąki,- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,- sól,- pieprz,- majerenek.
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć na oliwie. Dodać koncentratu, chwilę podusić. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru, ugotować. Połączyć z cebulą, papryką, koncentratem pomidorowym oraz podsmażoną, pokrojoną w paski kiełbasą. Podprawić zawiesiną z mąki i śmietanki, doprawić do smaku, dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Uwagi:Zamiast cebuli, papryki i koncentratu pomidorowego można wykorzystać gotowe leczo np. ze słoika. Dobrze też jest pokroić w kostkę i dodać do zupy warzywa z wywaru
Viola_Valeriana222