Okroszka1,5 l kwasu chlebowego2 jajka1 lyzeczka ostrej musztardy (gorczyca)1 lyzka, plaska cukruChrzan do smaku2 swiezych ogorka150-200 g zielonej cebulipeczek koperku1/2 szklanki smietany, lub 4 lyzki oliwySol do smakuDo wyboru:Wariant I200 g gotowanej wolowiny120-150 gotowanej cielenciny100-150 g szynkiWariant II150 g smazonej dziczyzny200 g smarzonej lub gotowanej cielencinyWariant III200 g gotowanej ryby bez osci (najlepiej roznej)Dla kwasa80 g chleba zytniego2 lyzki cukru3 g drozdzy12 szklanek wodyJajka ugotowac na twardo i odzielic bialka od zoltkow. Zoltka polozyc do miski, w ktorej bedzie przygotowywana okroszka, rozetrzec z musztarda, cukrem, sola i chrzanem (na smak), zmieszac z polowa szklanki kwasa. Mieso, wchodzace w jeden z wariantow, drobno posiekac i tez wlozyc do miski. Tez do miski drobno pokroic ogorki, cebule i bialko jajek. Wlac dwie szklanki kwasu, dobrze ale ostroznie wymieszac. Zlac to do naczynia z przykrywa i postawic na 2-3 godziny do lodowki. Przed podaniem wlac do okroszki pozostaly kwas. Na kazdy talerz polozyc lezke smietany, lub oliwy (nigdy tego nie robilem - tylko smietane)i posiekana zielen kopierka. Azeby smietana nie zwarzyla sie trzeba ja szybko i dobrze wymieszac w talerzu.*Warzywa do okroszki moga byc rozne (ziemniaki, marchew, rzepa, rzodkiewki (!) i inne) Warzywa, ktore nie jedza surowami trzeba ugotowac. Wszystkie warzywa trzeba drobno poszynkowac. Ogorki mozna zastapic wycisnieta kisla kapusta, albo slonymi grzybami; cielencine i szynke - gotowana kielbasa.Kwas dla okroszki przygotowywuje sie nastepujaco: Zytni chleb trzeba pociac na kawalki i obsmazyc na suchej patelni, lub w piekarniku do utworzenia sie ciemno-brazowej farby. Suchary zalac goraca przygotowana woda (80 st.C) i ostawic na 4 godziny dochodzic. Nastepnie przecedzic, dodac cukier i drozdzy (przed tym rozmieszac je w wodzie) i ostawic w cieplym miejscu na 8 godzin. Gotowy kwas znow przecedzic i postawic do lodowki. Najlepiej przygotowywac od razu 5-10 litrow. Zamiast kwasa czasami mozna zaprawiac okroszke kefirem. (Ja tego nie robilem)Jezu nie moge - zeladek sie przewraca i w gebie pelno sliny.
Viola_Valeriana222