Harira souiriaCzesc! Nie jadlam tej zupy, wiec nie znam jej walorow smakowych.Przepis znalazlam w ksiazce Kuchnia arabska. 1/4 kury 15 dag mlodej baraniny 2-3 lyzki masla 1 srednia cebula 1 lyzka posiekanej zielonej pietruszki 2 lyzki slodkiej papryki w proszku 1 lyzeczka zmielonego szafranu sol, pieprz 1/4 szkanki wloskiego grochu i 1/4 szklanki ciemnej soczewicy lub 1/2 szklanki luskanego zoltego grochu 75 dag pomidorow 6 lyzek soku z cytryny 1/4 szklanki ryzu 1/4 szklanki maki 1 jajko 1. Wloski groch i soczewice lub zolty groch wyplukac, zalac na noc woda. 2. Mieso pokroic w kostke, kure podzielic na 4 czesci. 3. Pomidory sparzyc, obrac, drobno posiekac lub zmiksowac. 4. Maslo wlozyc do duzego, plaskiego rondla, rozgrzac na srednim ogniu, wlozyc mieso, posiekana cebule, zielona pietruszke, papryke, szafran, przyprawic sola i pieprzem, smazyc przez 5 min., czesto mieszajac. 5. Wlac 4 litry wody, dodac osaczone warzywa straczkowe, pomidory i sok z cytryny. 6. Gotowac pod przykryciem ok. 1 1/2 godz., dodac wyplukany, osaczony ryz, zamieszac, gotowac 10-12 min. 7. Tymczasem do malej miski wsypac make, mieszajac wlac tyle wody, aby powstala pasta o konsystencji smietany. 8. Maczna smietane wlac do wrzacej zupy, mieszajac gotowac 15 min. 9. Mieszajac zupe, umiescic nad nia jajko przeklute z obu stron ( dziurka dolna powinna byc wieksza), trzymac tak, czekajac, az jajko splynie do garnka, raz zamieszac. 10. Podawac natychmiast. Propozycje dla 8 osob. Uff, koniec. Smacznego, jak wyprobujesz pochwal sie.
Viola_Valeriana222