Sałatka z kurczakiem z syropem klonowym.doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 2 pomidory (20 dag)

- 1 ogórek (15 dag)

- 1 główka sałaty lodowej

- 60 dag piersi kurczaka

- 1/2 szklanki musztardy Dijon

- 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu

- 2/3 szklanki ziaren sezamu

- 3 łyżki oleju roślinnego

Sos:

- 1/4 szklanki oleju roślinnego

- 3 łyżki octu ryżowego

- 4 łyżki startego świeżego imbiru

- 1 łyżka musztardy Dijon

 

Wykonanie:

 

Przygotować sos: składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, polać syropem klonowym wymieszanym z musztardą i marynować 1 godz. Wyjąć z marynaty, obtoczyć w sezamie, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Sałatę porwać na kawałki, połączyć z ogórkami i pomidorami, wymieszać z 3 łyżkami sosu. Podawać z kawałkami kurczaka, skropionymi pozostałym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin