Pizza na 4 smaki.doc

(137 KB) Pobierz
Pizza na 4 smaki

Pizza na 4 smaki

 

składniki

·         Ciasto:

·         500 g mąki

·         250 ml ciepłej, przegotowanej wody

·         15 g drożdży

·         1 łyżeczki cukru

·         1 łyżeczka soli

·         25 ml oliwy

·          

·         I ćwiartka:

·         fileciki anchois

·          

·         II ćwiartka:

·         kiełbasa peperoni

·         oliwki

·         posiekana papryka

·          

·         III ćwiartka:

·         plastry wędzonej kiełbasy

·         plastry boczku wędzonego

·         czerwona fasola

·          

·         IV ćwiartka:

·         posiekane w plastry pieczarki

·         kukurydza

·         plastry ananasa

·          

·         Dodatkowo:

·         sos pomidorowy

·         żółty ser - najlepiej mozarella

·         bazylia

·         oregano

Sposób przygotowania

1.     Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, posostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.

2.     Podane przeze mnie proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3.     Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy wybranymi dodatkami. Całość posypujemy żółtym serem i wybranymi przyprawami.

4.     Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250?C) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.

 

                                   

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin