· Ciasto:
· 500 g mąki
· 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
· 15 g drożdży
· 1 łyżeczki cukru
· 1 łyżeczka soli
· 25 ml oliwy
·
· I ćwiartka:
· fileciki anchois
· II ćwiartka:
· kiełbasa peperoni
· oliwki
· posiekana papryka
· III ćwiartka:
· plastry wędzonej kiełbasy
· plastry boczku wędzonego
· czerwona fasola
· IV ćwiartka:
· posiekane w plastry pieczarki
· kukurydza
· plastry ananasa
· Dodatkowo:
· sos pomidorowy
· żółty ser - najlepiej mozarella
· bazylia
· oregano
1. Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstawiamy na 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, posostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy i co jakiś czas dodajemy odrobinę oliwy. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
2. Podane przeze mnie proporcje wody do mąki są orientacyjne, gdyż w zależności od "suchości" mąki dodaje się wody nieco więcej, lub nieco mniej. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Stół posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy. Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego i obkładamy wybranymi dodatkami. Całość posypujemy żółtym serem i wybranymi przyprawami.
4. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (w warunkach domowych często jest to nie więcej niż 250?C) i pieczemy w nim pizzę 10-15 minut aż do zrumienienia sera.
illusionxxx