Szarlotka błyskawiczna.rtf

(7 KB) Pobierz
Szarlotka b³yskawiczna

Szarlotka błyskawiczna

 

Składniki:

czerstwa bułka wrocławska

1 kg kwaśnych jabłek

25 dag cukru

Cukier wanilinowy WINIARY

5 goździków

kawałek kory cynamonu

szklanka mleka

10 dag masła

cukier puder do posypania

masło do formy

 

Jabłka obierz, pokrój na kawałki i zasyp połową cukru. Potem dodaj goździki i cynamon. Wszystko rozgotuj, a następnie zmiksuj. Z bułki wykrój skórkę, a miąższ pokrój na kromki. Teraz zagotuj mleko z resztą cukru, cukrem wanilinowym i połową masła. Następnie maczaj kromki bułki w ciepłym mleku i układaj w brytfance wysmarowanej masłem. Nałóż trochę musu jabłkowego, znów przykryj buł, potem jabłkami i tak na zmianę, aż do wyczerpania składników.

 

Wierzchnią warstwę powinna stanowić bułka. Poukładaj na wierzchu kawałeczki pozostałego masła i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Podawaj na ciepło posypaną cukrem pudrem.

 

Do przygotowania szarlotki można uż musu jabłkowego ze słoika - ciasto przyrządzisz wówczas naprawdęyskawicznie!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin