Sernik lekki.pdf

(75 KB) Pobierz
37870102 UNPDF
Sernik lekki
Składniki
50 dag tłustego sera twarogowego, 2 jaja, 5 białek, pół szklanki
cukru pudru, cukier waniliowy, łyżka mąki pszennej, 100 ml
(nieco mniej niż pół szklanki) mleka, 5 dag rodzynków, pół
torebki okrągłych biszkoptów, kiwi, pomarańcza, wiórki kokosowe
do dekoracji.
Polewa: po 3 łyżki kakao, gęstej śmietany i cukru, 5 dag masła
Sposób przyrządzania
Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, mąkę, połowę cukru, cukier waniliowy i
ucierać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę
cukru. Masę serową wymieszać z mlekiem, rodzynkami i pianą. Tortownicę wysmarować
tłuszczem. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów, wyłożyć na nie masę serową. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Po kilkunastu minutach nieco zmniejszyć
temperaturę. Piec około godziny. Wszystkie składniki polewy wymieszać w rondelku i
ogrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzony sernik oblać
polewą, udekorować owocami lub wiórkami.
 
37870102.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin