1. co wpływa na jakość białka?
2. co to są aminokwasy egzogenne, przykłady ?
3. Fotosynteza
4. cele postępowania dietetycznego
5. dieta łatwostrawna
6. funkcje białek tłuszczy
7. węglowodany przyswajalne
8. błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie
9. błonnik pokarmowy nierozpuszczalny
10. mechanizm przeciwnowotworowy
11. 12 grup produktów spożywczych,wymień
12. środek spożywczy
grupa A pytania:
pojęcie: żywność i sposób żywienia,
wymien produkty alkalizujące,
od czego zależy wartość energetyczna białka,
błonnik rozpuszczalny w wodzie,
od czego zależy przyjmowanie witamin
grupa B pytania
pojecia: substancja dodatkowa, składnik odżywczy
aminokwas ograniczający
błonnik nierozpuszczalny w wodzie
od czego zależy zapotrzebowanie człowieka na białko\
składniki budulcowe
pyt od gr c1
bloniki w wodzie ozpuszczlny i nie rozpuszczalny
zanieczyszcenie
uzywka
awitaminoza
opisac mechanizm przeciwnowotworowy
jakas wit wybrac i opisac
ietetyczne srodki spozywcze
srodek spozywczy
zapotrzebowanie czlowieka na bialko i energie
gr c2
Pytania na dietetyke
Dwie grupy były
Grupa A:
1. Dieta łatwostrawna
2. Omówić zasady racjonalnego żywienia
3. Omówić metody antropometryczne
4. Co to są normy żywienia
5. Wymienić 12 grup produktów spożywczych
Grupa B:
1. Dieta bogatoresztkowa
3. Co to są normy wyżywienia
4. Omówić metody biochemiczne
5. Kryteria podziału produktów spożywczych
Dziewczyny mam nadzije,ze pytania nie sa zbyt trudne:)Milej nauki:D
1. Racjonalne żywienie
2.wymien 12 grup produktow spozywczych
3. kryterium podzialu produktow spozywczych
4.przyswajalnosc
5.dieta papkowa
6. konsekwencje niedozywienia
7. pożywienie
8.dieta kleikowa
9.opisz metodyke jakosciowo-ilosciową
10.badanie lekarskei opisac
konsekwencje niedożywienia:
-osłabienie mięsni
- wieksza podatnosc na infekcje(szczegolnie dr oddechowych)
-podorszenie samopoczcia np apatia
-dłuzszy czas powrotu do zdrowia
metodyka jakosciowo-ilosciowa
*wywiad(ankieta ; kwestionariusz 24-48h)
* metoda bieżacego notowania(zapis ilosci wszystkich pokarmow spozywczych
potrzebnych do przyzadzenia posilku i potraw sporzywanych przez badana osobe w
okreslonym przedziale czasu)
nie zalecenia racjonalnego zywienia tylko pojecie :racjonalne zywienie
czyli-poega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszytskich
niezbednych skł.odżywczych w il. i proporcjach odpowiadajacym jego potrzebom
piramida zywienia:
1produkty zbożowe
2 mleko-produkty mleczne
3jaja
4mieso,wedliny,drob,rby
5 maslo i smietana
6 inne tluszce
7.ziemniaki
8 warzywa i owoce bogate w wit c
9warzywa i owoce bogate w prowit a
10.inne warzywa i owoce
11 suche nasiona roslin traczkowych
12 cukier i slodycze
margaritka1989