pytania z dietetyki.docx

(13 KB) Pobierz

1. co wpływa na jakość białka?

2. co to są aminokwasy egzogenne, przykłady ?

3. Fotosynteza

4. cele postępowania dietetycznego

5. dieta łatwostrawna

6. funkcje białek tłuszczy

7. węglowodany przyswajalne

8. błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie

9. błonnik pokarmowy nierozpuszczalny

10. mechanizm przeciwnowotworowy

11. 12 grup produktów spożywczych,wymień

12. środek spożywczy 

grupa A pytania:

pojęcie: żywność i sposób żywienia,

wymien produkty alkalizujące,

od czego zależy wartość energetyczna białka,

błonnik rozpuszczalny w wodzie,

od czego zależy przyjmowanie witamin

 

grupa B pytania   

 

pojecia: substancja dodatkowa, składnik odżywczy

aminokwas ograniczający

błonnik nierozpuszczalny w wodzie

od czego zależy zapotrzebowanie człowieka na białko\

składniki budulcowe

 

pyt od gr c1

bloniki w wodzie ozpuszczlny i nie rozpuszczalny

zanieczyszcenie

uzywka

awitaminoza

opisac mechanizm przeciwnowotworowy

jakas wit wybrac i opisac

ietetyczne srodki spozywcze

srodek spozywczy

zapotrzebowanie czlowieka na bialko i energie

 

gr c2

Pytania na dietetyke

Dwie grupy były

Grupa A:

1. Dieta łatwostrawna

2. Omówić zasady racjonalnego żywienia

3. Omówić metody antropometryczne

4. Co to są normy żywienia

5. Wymienić 12 grup produktów spożywczych

 

Grupa B:

1. Dieta bogatoresztkowa

2. Omówić zasady racjonalnego żywienia

3. Co to są normy wyżywienia

4. Omówić metody biochemiczne

5. Kryteria podziału produktów spożywczych

Dziewczyny mam nadzije,ze pytania nie sa zbyt trudne:)Milej nauki:D

 

1. Racjonalne żywienie

2.wymien 12 grup produktow spozywczych

3. kryterium podzialu produktow spozywczych

4.przyswajalnosc

5.dieta papkowa

6. konsekwencje niedozywienia

7. pożywienie

8.dieta kleikowa

9.opisz metodyke jakosciowo-ilosciową

10.badanie lekarskei opisac

konsekwencje niedożywienia:

-osłabienie mięsni

- wieksza podatnosc na infekcje(szczegolnie dr oddechowych)

-podorszenie samopoczcia np apatia

-dłuzszy czas powrotu do zdrowia

 

metodyka jakosciowo-ilosciowa

*wywiad(ankieta ; kwestionariusz 24-48h)

* metoda bieżacego notowania(zapis ilosci wszystkich pokarmow spozywczych

potrzebnych do przyzadzenia posilku i potraw sporzywanych przez badana osobe w

okreslonym przedziale czasu)

 

nie zalecenia racjonalnego zywienia tylko pojecie :racjonalne zywienie

czyli-poega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszytskich

niezbednych skł.odżywczych w il. i proporcjach odpowiadajacym jego potrzebom

 

piramida zywienia:

1produkty zbożowe

2 mleko-produkty mleczne

3jaja

4mieso,wedliny,drob,rby

5 maslo i smietana

6 inne tluszce

7.ziemniaki

8 warzywa i owoce bogate w wit c

9warzywa i owoce bogate w prowit a

10.inne warzywa i owoce

11 suche nasiona roslin traczkowych

12 cukier i slodycze

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin