KFC przepisy.
KFC BBQ Baked Beans - pieczona fasola
2 puszki drobnej białej fasoli (bez przypraw) po 42 dkg każda razem z zalewa + 2 łyżki wody, 1 łyżka maki ziemniaczanej, po pól szklanki ketchupu i brązowego cukru, 2 łyżki octu, 4 łyżki siekanej cebuli, 2 plastry wędzonego bekonu, czyli wędzonki usmażone i posiekane, pól łyżeczki musztardy w proszku, 1/4 łyżeczki soli, szczypta soli i sproszkowanego czosnku:
Rozgrzać piekarnik do 180 C, fasole z puszek przełożyć do naczynia do zapiekania (z pokrywka), mąkę ziemn. rozmieszać z woda i wlać do fasoli, wymieszać, dodać resztę składników, wymieszać, nakryć i piec 1,5 godz. mieszając co pól godz. Wyjąc, odczekać 5-10 min. przed podaniem. Porcja na 4-6 osób.
W zasadzie są dobre, ale jeden wielki minus dla mnie: jest to potwornie słodkie, jak deser, tak lubią widać Amerykanie, i to z każdej firmy. Przepis polecam z małą zmiana (chyba, ze ktoś lub na słodko) - zamiast pól szklanki cukru - dać tylko jedna plaska łyżeczkę, lub mniej do smaku. Będzie b. dobre.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KFC Pork BBQ Sauce - sos do żeberek
2,5 szk. wody, 1/4 szk. octu, 1 łyżka cukru, 3 łyżeczki pieprzu (świeżo mielonego), 2 łyżki masła, 3 łyżeczki soli, 1/4 szk. siekanej cebuli, 1 łyżka mielonej czerw. papryki, 2 łyżeczki proszku Chili, po 1 łyżeczce ostrego sosu z papryki w płynie (jak Tabasko itp.), i musztardy w proszku, 3 łyżeczki Worcesterchire sosu ( w płynie).
Wszystko razem zagotować w rondelku mieszając bez przerwy na wolnym ogniu 5 minut. Ostudzić, odstawić do następnego dnia. Żeberka smarować sosem od razu podczas pieczenia w piekarniku lub na grilu i co jakiś czas, obracać żeberka, pieczenie zajmie conajmniej 20 min.
pól szk. masła, 1/4 szk. soda club (cos jak cola, tylko białe, musujące), 1 roztrzepane jajko. 3/4 szklanki maślanki, 1 łyżeczka soli, 5 szklanek gotowej mieszanki tych bułeczek: "Bisquick Biscuit Mix".
Rozgrzać piekarnik do 230 C, wymieszać dobrze wszystkie składniki i zamiesić na gładkie ciasto. Umączonymi rękami uformować płasko ciasto mniej więcej . na 2 cm wysokości na papierze do pieczenia i wycinać szklanka krążki. Układać na wysmarowanej blasze i piec 12 minut lub na złotobrązowy kolor, po wyjęciu posmarować stopionym masłem. Wychodzi 18 bułeczek z tej porcji. Są dobre tylko świeże, nie nadaj sie do przechowania wcale.
osiem szklanek najdrobniej jak sie da szatkowanej kapusty (ok. 1 główki), na grubość ziarenek ryżu, 1/4 szklanki średnio startej marchwi, 2 łyżeczki drobno siekanej cebuli, 1/3 szklanki granulowanego cukru (może być zwykły) pól łyżeczki soli, szczypta pieprzu, po 1/4 szk. mleka i maślanki, pól szk. majonezu, 1,5 łyżek białego winnego octu, 2,5 łyżek soku z cytryny. Ważne, aby kapusta była drobno szatkowana i marchew. Wymieszać wszystkie dodatki w większej misce bardzo dobrze, dodać kapustę, marchew i cebule, dobrze wymieszać, nakryć i trzymać w lodowce najmniej przed 2 godz. przed podaniem. Porcja na 10-12 osób. Można trzymać kilka dni w lodowce. Lepszej nikt nie umie zrobić.
po szklance zwykłej maki i kukurydzianej, pól szk. cukru, łyżka proszku do piecz., pól łyżeczki soli, pól miękkiego szklanki masła, szklanka śmietanki, 1 roztrzepane jajko.
Rozgrzać piekarnik do 200 C, wysmarować 9 foremek do mufinow. W misce wymieszać sypkie składniki, dodać masło, wymieszać na grudki. Osobno wymieszać śmietankę z jajkiem, wlać do sypkiej mieszanki, wymieszać. Napełniać foremki do pełna, piec 25 minut. Wychodzi 8-9 mufinow.
KFC Extra Crispy - bardzo chrupiący kurczak
1 kurczak - pokroić na części - 4 części z każdej połówki, 6-8 szklanek oliwy do głębokiego smażenia.
Ciasto do kurczaka: 1 roztrzepane jajko, szklanka mleka, 2 szklanki maki, 2,5 łyżeczki soli, po 3/4 łyżeczki pieprzu i MSG (chyba glutaminian sodu), po szczypcie sproszkowanego czosnku i proszku do pieczenia.
Usunąć nadmiar skory i tłuszczu z części kurczaka, rozgrzać tłuszcz w frytownicy do 180 C, rozmieszać w misce jajko z mlekiem a osobno sypkie składniki. Części kurczaka wyjąc z marynaty, położyć na kuchennym papierowym ręczniku, aby obciekły. Po jednym kawałku kurczaka zanurzać w płynie, potem w suchej mieszance, znów w płynie i znów w proszku, odkładać na talerz do skończenia. Starać sie, aby części kurczaka były dobrze otoczone mieszanka. Wkładać po jednym kawałku na raz do frytownicy - w sumie pól kurczaka na jeden rzut, smażyć 12-15 min. na złoto brązowy kolor. Obracać części w połowie, aby sie równo smażyły. Wyjmować na papier kuchenny na 5 min. aby tłuszcz obciekł.
Mało kto ma w domu frytownicę, może by smażyć w rynce, albo lepiej na głębokiej ciężkiej patelni ze spora ilością oliwy do smażenia.
KFC Extra Crispy Strips - chrupiące paski z piersi kurczaka:
6 piersi kurczaka pokroić w paski, włożyć do marynaty ( na krócej): 4 szklanki wody, łyżka soli, pól łyżki MSG. Ciasto - jw. Rozgrzać olej jw. Sucha mieszankę przygotować jw. Roztrzepać 1 jajko ze szklanka mleka, zanurzać po jednym kawałku mięsa w mleku, potem w mieszance, dokładnie pokrywając mięso. Smażyć po kilka na raz na złoto - brązowo i do wypłynięcia na wierzch. Wyjmować na papier żeby tłuszcz obciekł na 5 min.
KFC Gravy - sos do ziemniaków piure (dobry)
łyżka tłuszczu (jak margaryna czy cos podobnego), 5 łyżek maki, puszka czystego rosołu Campbel i tyleż wody, 1/4 łyżeczka soli, szczypta MSG albo proszku Accent ( do doprawienia smaku), szczypta mielonego pieprzu.
Na małym ogniu zrobić zasmażkę z tłuszczu i maki, trzymać na ogniu 20-30 min. często mieszając do uzyskania ciemno czekoladowego koloru. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników, wymieszać. Uwaga, płyn wlewać zimny, nigdy gorący, bo będą kluchy! Postawić znów na ogniu, zwiększyć ogień na średni i zagotować sos. Zmniejszyć ogień na b. mały i trzymać sos na nim 15 min. do zgęstnienia. Powinno wyjść 3 szklanki.
KFC Honey Barbecued Wings - skrzydełka barbaque:
20 skrzydełek (odciąć końce), 2 szk. . maki i 2 jajka, 2/3 szk. mleka, 1 butelka oryginalnego sosu: KFC Masterpiece Original Barbaque Sauce ( wspaniały oryginalny sos), 1/4 szklanki miodu, oliwa do głębokiego smażenia.
Umyte skrzydelka z odcięta końcówką podzielić na 2 części. Osaczyc dobrze z wody. Roztrzepane jajko wymieszać z mlekiem. BBQ sos wymieszać z miodem. Mąkę wsypać do papierowej torebki, wrzucić skrzydelka i potrząsając dobrze otoczyć mąka. Wyjąc, wrzucić do mleka z jajkiem, wyjąc i znów wrzucić do torebki z mąka. Powtórzyć 2-3 x. Musza być grubo pokryte mąka, aby sie miał, na czym sos trzymać. Rozgrzać mocno oliwę (jw.) i smażyć skrzydelka na złotobrązowo. Wyjmować na papierowy ręcznik do obcieknięcia. Rozgrzać piekarnik do 165 C. Każdy kawałek skrzydelka zanurzać w sosie BBQ i układać na natłuszczonej blasze tak, aby sie nie stykały. Piec 15-20 min. aż nie będą błyszczące
.
6 szklanek wody, 1i 1/3 szklanki klusek "kolanek", 115 g sera Velveta (velwita), 1/2 szk. tartego sera cheddar (czedar), 2 łyżki pełnego mleka, 1/4 łyżeczki soli.
W rondelku zagotować wodę, wsypać kluski, gotować 10-12 min. mieszając kilka razy. W tym czasie wsypać sery, do małego rondelka, dodać mleko i sól i topić na małym ogniu do uzyskania gładkiego sosu. Gdy kluski gotowe - odcedzić, wlać mieszankę serów, wymieszać, natychmiast podawać
Moim zdaniem to jest bardzo paskudne, dla mnie nie do zjedzenia.
Ok. pól kg klusek kolanek, 1/4 szk. drobno tartej marchwi, 1 łyżka siekanej cebuli, 1/4 szk. drobno siekanego selera naciowego, 2 szklanki sosu do kapusty Coleslaw (jw.), szczypta białego pieprzu. Ugotować kluski, odcedzić. Zimne wymieszać z reszta dodatków i sosem, wstawić do lodówki na 2 godz.
KFC ziemniaki piure:
2,5 szklanki płatków ziemniaczanych, 1/4 kostki margaryny, 2 łyżki masła, 2,5 szk. gorącej wody, 3/4 szk. gorącego mleka, łyżeczka soli.
Do gorącej wody dać masło i margarynę, roztopić, dodać sól, gotować 2 min. Wsypać płatki ziemn. i mieszać do uzyskania pure. Dodać mleko do zadanej konsystencji.
6 szklanek tłuszczu Crisco, 1 ubite jajko, po 2 szklanki mleka i maki, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka MSG, szczypta czosnku w proszku, i papryki, 2 kurczaki pokrojone na 6 części.
Stopić tłuszcz do 205 C w garnku ciśnieniowym. W malej misce połączyć mleko z jajkiem, w innej misce połączyć wszystkie sypkie składniki. Zanurzać każdy kawałek kurczaka w mleku, potem dobrze obtoczyć sucha mieszanka i wrzucać po 4 - 5 części na raz do garnka, zamknąć, smażyć 10 min. Otwierać wg instrukcji.
Można obsmażyć na głębokiej patelni i dopiec w piekarniku.
KFC Pot Pie - Pie z kurczakiem
3 duże obrane ziemniaki pokrojone, 2/3 szk. mrożonego groszku, duża puszka z kurczakiem, odlać płyn, 4 małe pokrojone marchewki, 2 puszki zupy - krem z kurczaka, puszka mleka, 2 łyżki siekanej cebuli, szczypta MSG.
Ugotować cebule, marchewkę i ziemniaki, odcedzić. Dodać kurczaka i zupę, wymieszać, ma być średnio gęste. Ciasto zrobić wg przepisu na bułeczki (jw.) i cienko wywałkować. Mieszankę kurczaka i jarzyn włożyć do formy, pokryć ciastem i posmarować masłem. Należy wyciąć małe kolko na środku dla ujścia pary. Piec w temp. 180 C 20-25 min. na złoto brązowy kolor.
Ok. 1 kg ziemniaków, szklanka majonezu, 4 łyżki reliszu ze słodkich pikli ogórkowych, 4 łyżeczki cukru, po 2 łyżeczki siekanej cebuli i musztardy, łyżka winnego octu, łyżka posiekanego naciowego selera, łyżeczka posiekanej papryki pimientos (ostra), pól łyżeczki tartej marchwi, szczypta suszonej natki, pieprzu i soli.
Obrać ziemniaki i pokroić w drobna kostkę, ugotować w 6 szk. wody z solą 7-10 min. Ziemniaki powinny być lekko twardawe. Odlać i opłukać zimna woda, Osaczyc. W misce połączyć resztę składników na gładki sos. Ziemniaki przełożyć do odpowiedniego naczynia, polać sosem i dobrze wymieszać. Nakryć i chłodzić conajmniej 4 godziny lub najlepiej przez noc.
tłuszcz do smażenia, 5 ziemniaków pokrojonych jak cząstki pomarańczy (dobrze wyszorować, nie obierać), po szklance mleka i maki, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki margaryny.
Rozgrzać tłuszcz do 190 C. we frytownicy. Roztrzepać jajko z mlekiem, osobno wymieszać sypkie składniki. Wkładać partiami ziemniaki do mleka, wyjmować i wrzucać do sypkiej mieszanki, dobrze obtaczając. Smażyć porcjami 5 min.
KFC Rotisserie Style Chicken - kurczak ala z rożna
1/4 szk. oliwy, po 1 łyżce miodu i soku z limonki, szczypta papryki, smakowa sól, 4 połówki piersi kurczaka ze skora.
Wymieszać wszystkie składniki i rozgrzać, na tyle, aby miód był płynny. Ułożyć piersi skora do góry w naczyniu do zapiekania, posmarować stopionym masłem, piec bez przykrycia w piekarniku (205 C) 35-40 min. smarując (bez odwracania) 3-4 razy mieszanka, do ładnego zbrązowienia. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast szczelnie przykryć folia i zostawić na 15-20 minut przed podaniem, aby doszły.
Acent to specjalna sól z przyprawami.
Jeśli czegoś nie możesz dostać, trzeba zastąpić to czymś podobnym.
anasko