Piwo z cytryną.1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,
1 1/2 kieliszka winiaku (60ml),
1 łyżeczka cukru pudru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta gałki muszkatołowej
Do oziębionej szklanicy wsypać cukier, dodać
soku z cytryny i winiak. Wymieszać. Następnie
wlać zimne piwo i posypać je gałką.Piwo z miodem.^1 szklanka jasnego piwa,
2 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 kieliszek (40 ml) whisky lub wódki,
szczypta mielonego cynamonu,
Piwo zagrzać z miodem i cynamonem. Doprawić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością piwa i podgrzać. Gdy płyn się zgęści, zdjąć go z ognia, ostudzić i dodać alkohol. Napój podawać schłodzony.Piwo z szampanem.’2 części jasnego piwa,
1 część wytrawnego szampana
Do szklanicy wlać zimne piwo, a następnie
szampan z lodu. Przygotować tuż przed podaniem.Piwo z miętą.“SPOSÓB 1:
1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,
5-6 świeżych listków mięty,
1/2 łyżeczki cukru,
Piwo wymieszać z cukrem, dodać listki mięty, przelać
do hermetycznie zamkniętego naczynia i pozostawić
30 minut na dolnej półce lodówki. Podawać dobrze
ochłodzone.
SPOSÓB 2:
1-1/2 łyżeczki syropu miętowego,
Do zimnego piwa wlać syrop miętowy i wymieszać.
Piwo z campari. 1 butelka (0,33 l) jasnego piwa,
1-1/2 kieliszka (60 ml) campari,
Do dużej szklanicy wlać campari, a następnie zimne piwo.
Zamieszać napój i podawać zimny.Gorący napój czekoladowy.=1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
4 łyżki cukru,
1 1/2 szklanki wódki czystej,
1 łyżka miodu.
Cukier podgrzewać na małym ogniu, aż zrobi się karmel.
Wlać 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać, dodać miód
i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu,
stale mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Zdjąć garnek z ognia, wlać wódkę, zamieszać, podpalić
płyn i natychmiast przykryć garnek pokrywką. Gorący
płyn nalewać do filiżanek, stale mieszając.
Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną, z dodatkiem
5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego.Napój brzoskwiniowy.(800g brzoskwiń świeżych lub z puszki,
4 kiwi,
1/8 l soku z cytryny,
1 l soku brzoskwiniowego,
1,5 l gazowanej lemoniady cytrynowej,
kostki lodu,
Świeże brzoskwinie zalać wrzątkiem, przelać zimną wodą,
zdjąć skórkę. Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu,
pokroić na cząstki. Kiwi obrać, przepołowić, pokroić na
cienkie plasterki. Owoce zalać sokiem z cytryny, odstawić
na godzinę. Owoce włożyć do wazy, wlac sok
brzoskwiniowy, lemoniadę i ewentualnie odcedzony syrop
z brzoskwiń. Podawać w wysokich szklankach,schłodzony
kostkami lodu.
Koktajl miętowy.*80 ml likieru miętowego,
sok z cyrtyny,
cukier puder,
woda sodowa,
świeża mięta,
Brzegi szklanek delikatnie zanurzyć w soku z cytryny,
a następnie w cukrze pudrze. Kostki lodu wrzucić do
szklanek, wlać likier miętowy. Dopełnić wodą sodową,
udekorowac kilkoma listkami mięty.Niespodzianka.N120 ml wiśniówki,
40 ml likieru malinowego,
40 ml likieru-kremu truskawkowego,
2-3 żółtka,
Wiśniówkę mocno schłodzić. Do dużych kieliszków
koktajlowych wlać alkohole, wymieszać, żółtka ułożyć
delikatnie na powierzchni koktajlu.
Do każdego kieliszka dobrze jest podać widelczyk, którym
można zamieszać koktajl przed wypiciem.Cherry Cream.+120 ml likieru czereśniowego lub cherry,
40 ml wiśniówki,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka śmietany,
owoce z konfitury,
Kostki lodu wrzucić do shakera, dodać cukier puder,
śmietanę i alkohole. Wymieszać, bardzo mocno
wstrząsając. Podawać w kieliszkach do wina, dekorować
owocami.Curacao niebieskie.Ĺ20 ml Curacao niebieskiego,
60 ml ginu,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
Alkohole i sok z cytryny wymieszać. Wlać do kieliszków
koktajlowych z pokruszonym lodem.
Podawać ze słomką.Curacao pomarańczowe. 40 ml wytrawnego Curacao,
2 łyżeczki syropu z cukru,
sok z połówki cytryny,
tonik,
pomarańcza,
Do shakera włożyć lód, dolać Curacao i sok z syropem,
wymieszać. Wlać do koktajlowych kieliszków, dopełnić
tonikiem, przybrać cząstkami pomarańczy. Poziomka.đkostki lodu,
40 ml likieru poziomkowego,
40 ml koniaku,
20 ml likieru-kremu porzeczkowego,
Do shakera włożyć kostki lodu, wlac likier i koniak, dodać
krem, potrząsając, wymieszać.
Podawać w dużych kieliszkach koktajlowych ze słomką.Wódka - tini.a2-3 kostki lodu,
40 ml wódki czystej, np. Wyborowej,
10 ml wytrawnego wermutu,
2 krople angostury,
skórka z cytryny,
koktajlowa cebulka,
Kostki lodu wrzucić do dzbanka koktajlowego.
Dolać wódkę, wermut, wkropić angosturę, wymieszać
łyżką koktajlową.
Podawać w kieliszku z cebulką i skórką cytryny,
udekorować słomką lub pałeczką koktajlową.Vodka on the Rocks.ű100 ml wódki Wyborowej,
3-4 kostki lodu,
Przygotować szklankę o pojemności 180-200 ml,
z grubym dnem i wielokątnymi ściankami.
Mocno schłodzoną lub nawet zmrożoną wódką zalać
kostki lodu.
Udekorować spiralką cienko pokrojonej skórki z cytryny.Napój pomarańczowy.2 l soku pomarańczowego w kartoniku,
1 l wody gazowanej,
8 plasterków cytryny,
4 łyżki syropu owocowego (np. grejpfrutowego).
Sok pomarańczowy połączyć z syropem, dodać plasterki
cytryny i dobrze wymieszać. Przed podaniem wlać wodę
gazowaną, jeśli to możliwe oziębioną. Likier "Wisielec".ţduża pomarańcza,
litr czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach.
Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru,
mieszać, dopóki się nie rozpuszczą. Pomarańczę umyć,
sparzyć, osuszyć. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach,
by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od
intensywności aromatu,jaką chcemy uzyskać.Pomarańczę
podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.Nasz Toddy.ďwiniak Lux - 20 ml,
Krupnik - 20 ml,
przegotowana gorąca woda - 120 ml,
pół plasterka pomarańczy.
Do kielicha wlać winiak, Krupnik i wodę. Napój powinien
sięgać do 3/4 wysokości naczynia. Do środka włożyć pół
plasterka pomarańczy.Kawa baru kolumnowego.*Krupnik - 20 ml,
winiak Lux - 20 ml,
Cherry Cordial (popularna wódka wiśniowa) - dash (8 - 10
kropli),
kawa - 120 ml,
cukier - 1 łyżeczka,
bita śmietana - 5 łyżeczek.
Na dno kielicha wsypać cukier. W innym naczniu
zaparzyć mocną kawę i wlać napar do kielicha. Dodać
Krupnik, winiak i energicznie zamieszać. Na wierzch
wyłożyć bitą śmietanę i skropić ją Cherry Cordialem.
Koktajl ustawić na talerzyku i podać z łyżeczką do herbaty.
UWAGA : koktajl ten przyrządza się w kielichu do
podawania napojów gorących lub porcelanowej filiżance.Wersal.Flikier Cointreau - 20 ml,
rum Bacardi - 20 ml,
sok ze świeżej cytryny - 10 ml,
woda "Perriere"(niegazowana, można zastąpić inną) -40ml
pastis - 1 dash (8 - 10 kropli).
Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlewać ingrediencje
w następującej kolejności : sok z cytryny, likier, rum, pastis,
woda. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać 10 sekund,
aby składniki dokładnie się połączyły i schłodziły.
Następnie zawartość shakera przelać przez sitko do
kieliszka koktajlowego. Kielich udekorowwać ćwiartką
cytryny z fantazyjnie przyszpiloną czerwoną wisienką
koktajlową i świeżymi listkami mięty.
Cointreau (czyt. kuętro) - francuski biały likier
pomarańczowy,
Bacardi (czyt. bakardi) - lekki rum kubański o mocy 40%,
pastis (czyt. pasti) - anyżowy aperitif,który po rozcieńczeniu
z wodą nabiera mlecznego zabarwienia.
Prezydencka brandy.´winiak Lux - 40 ml,
sok ze świeżej pomarańczy - 120 ml,
syrop Grenadine - 1 dash (8 - 10 kropli).
Do shakera wrzucić parę kostek lodu i wlewać
ingrediencje w następującej kolejności : sok z pomarańczy
syrop, winiak. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać
15 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły i
schłodziły. Do dużej koniakówki włożyć 4 kostki lodu.
Napełnić kieliszek, przecedzając koktajl przez sito. Brzeg
kieliszka udekorować grubym plastrem pomarańczy
ozdobionym czerwoną wisienką koktajlową.
winiak Lux - polska wódka o mocy 43%, otrzymana ze
spirytusu rektyfikowanego z dodatkiem destylatu winnego,
syrop Grenadine (czyt. grenadin) - syrop z owocu granatu.Caipirinha.Cachaca - 80 ml,
cukier brązowy - 1 łyżka,
owoc limy - 1 szt.,
kostki lodu - 10 szt.
Na dno szklanki do wisky wsypać cukier i włożyć
pokrojoną na ćwiartki limę. Drewnianą łyżką lub tłuczkiem
lekko ugnieść owoc, aby puścił sok. Między cząstkami
owocu, przy ściance naczynia umieścić rurkę koktajlową.
Kostki lodu zawinąć w czystą ściereczkę i rozkruszyć na
drobne kawałki. Rozdrobnionym lodem wypełnić po
brzeg szklanicę. Cachacę nalewać ostrożnie, kierując
strumień na środek "góry lodowej".
Cachaca (czyt. kaszasa) - brazylijska wódka produkowana
ze świeżego soku z trzciny cukrowej,
Bacardi (czyt. bakardi) - jasny, lekki rum kubański.Flut.–likier Apricot Brandy - 20 ml,
szampan biały wytrawny - 20 ml,
sok z pomarańczy - 30 ml,
sok z cytryny - 10 ml,
syrop Grenadine - Dash (8-10 kropli).
Do kielicha wlać po kolei : sok z pomarańczy, sok z cytryny
syrop Grenadine, Apricot Brandy i energicznie wymieszać
łużeczką barową lub szpatułką. Następnie kieliszek
uzupełnić szampanem (lub winem musującym) do 3/4 jego
wysokości. Brzeg kieliszka udekorować plasterkami limy.
Na plastykową szpadkę nadziać 2 winogrona - zielone i
fioletowe - i wpiąć ją w plasterek limy.
likier Apricot Brandy (czyt, eiprikot brendy) - likier morelowy
syrop Grenadine (czyt, grenadin) - syrop z owocu granatu.Vodka a la menthe.h2-3 kostki lodu,
40 ml wódki żytniej,
60 ml białego likieru miętowego np. Creme de Menthe,
40 ml soku z cytryny,
zielona wisienka koktajlowa,
Kostki lodu wrzucić do shakera razem z wódką, likierem
i sokiem cytrynowym, wymieszać.
Wisienkę umieścić na dnie wysokiej szklanki koktailowej,
wlać napój z shakera. Podawać z pałeczką lub słomką
koktajlową.Tom Collins.ňOld Tom Gin - 40 ml,
sok z cytryny - 30 ml,
woda sodowa - 150 ml,
po jednej ćwiartce cytryny, pomarańczy i limy,
2 wisienki maraskino.
Do shakera wrzucić parę kostek lodu, wlać dżin i wsypać
cukier puder. Zamknąć szczelnie naczynie i potrząsać
nim 15 sekund, aby składniki dokładnie się połączyły
i schłodziły. Do wysokiej, wąskiej szklanki wkładać na
przemian : kostki lodu, ćwiartki owoców i wisienki, tak aby
uzyskać kolorową kompozycję. Przelać przez sitko
zawartość shakera i dopełnić wodą sodową.
gin (czyt. dżin) - angielska bezbarwna wódka jałowcowa,
znana jako London Dry Gin (o mocy 38 - 43%).
lima (limeta) - owoc drzewa limon, mniejszy od cytryny,
o żółtozielonej skórce i bardzo kwaśnym miąższu.
anasko