Kulebiak z kapustą.doc

(25 KB) Pobierz

Składniki:

- Ciasto:
- 3 szkl. maki,
- 1/2 szkl. mleka,
- 3 g drożdży,
- 1/4 kostki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jaja,
- sól
-
- Farsz:
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 10 dag słoniny,
- 2 cebule,
- sól i pieprz


Plan działania:

- Farsz:
- Kapustę kiszona ugotować z grzybami,
- okrasić pociętą cebulka podsmazona na skwarkach.
- Zmielić i doprawić do smaku.
- Ciasto:
- Make wsypać do miski.
- Mleko podgrzać ze szczypta cukru, a masło osobno rozpuścić.
- Zrobić zaczyn z mleka i drożdży – dobrze wymieszać i wlać do miski z maka.
- Wbić 1 jajo i 1 żółtko i całość dość dobrze wymieszać łyżka.
- Następnie wlać masło, wymieszać łyżką, a potem dokładnie ręką, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
- Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 min., aż ciasto podwoi swoja objętość.
- Gdy już urośnie dostatecznie, ciasto wyłożyć na deskę lub blat lekko rozwałkować na prostokąt,
- podsypując z dwóch stron trochę maka.
- Posmarować wierzch rozkłóconym białkiem (aby kulebiak się nie rozlatywał)
- wyłożyć farsz rozprowadzając go równo po całej powierzchni.
- Następnie zwinąć - zrolować kulebiak jak roladę (dłuższym bokiem do środka).
- Włożyć kulebiak do keksówki, wierzch lekko spłaszczyć.
- Piec ok. 40 min., w temp. 180°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin