Składniki:- Ciasto:- 3 szkl. maki,- 1/2 szkl. mleka,- 3 g drożdży,- 1/4 kostki masła,- 1 łyżeczka cukru,- 2 jaja,- sól- - Farsz:- 1/2 kg kapusty kiszonej,- 10 dag suszonych grzybów,- 10 dag słoniny,- 2 cebule,- sól i pieprz
Plan działania:- Farsz:- Kapustę kiszona ugotować z grzybami,- okrasić pociętą cebulka podsmazona na skwarkach.- Zmielić i doprawić do smaku.- Ciasto:- Make wsypać do miski.- Mleko podgrzać ze szczypta cukru, a masło osobno rozpuścić.- Zrobić zaczyn z mleka i drożdży – dobrze wymieszać i wlać do miski z maka.- Wbić 1 jajo i 1 żółtko i całość dość dobrze wymieszać łyżka.- Następnie wlać masło, wymieszać łyżką, a potem dokładnie ręką, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.- Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 min., aż ciasto podwoi swoja objętość.- Gdy już urośnie dostatecznie, ciasto wyłożyć na deskę lub blat lekko rozwałkować na prostokąt,- podsypując z dwóch stron trochę maka.- Posmarować wierzch rozkłóconym białkiem (aby kulebiak się nie rozlatywał)- wyłożyć farsz rozprowadzając go równo po całej powierzchni.- Następnie zwinąć - zrolować kulebiak jak roladę (dłuższym bokiem do środka).- Włożyć kulebiak do keksówki, wierzch lekko spłaszczyć.- Piec ok. 40 min., w temp. 180°C.
krystynka161