Zapiekanka z makaronu, parówek i porów.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka z makaronu, parówek i porów

Zapiekanka z makaronu, parówek i porów

 

Składniki:

20 dag makaronu kolanka lub muszelki

parówki (ok. 20 dag)

40 dag porów

25 dag pomidorów

3 łki oleju

3/4 szklanki śmietany

20 dag ostrego żółtego sera

2 łki tartej bułki

uszcz do formy

sproszkowana papryka

pieprz

l

 

Pory umyj, zielone części odetnij, a białe obgotuj przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Następnie osącz i pokrój w grube krążki. Teraz rozgrzej olej, włóż przygotowane pory, obrane ze skórki i pokrojone na plastry pomidory, wszystkie przyprawy, a także pokrojone na plasterki parówki bez osłonek. Wszystkie składniki duś przez 10 minut.

 

W tym czasie ugotuj makaron w dużej ilości wody. Jeszcze niezupełnie miękki zalej zimną wodą i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Odcedź, wymieszaj z podduszonymi na oleju warzywami i parówkami oraz z połową porcji startego sera.

 

Potrawę ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą buł, polej śmietaną wymieszaną z pozostałym serem i przyprawami. Wstaw do dość mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj do zrumienienia.

 

Podawaj z sezonową surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin