Pizza wrocławska
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki
szklanka wody
2 łyżki oleju
2 dag drożdży
łyżeczka cukru
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
wierzch:
20 dag pieczarek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
10 dag mielonki
15 dag żółtego sera gouda
tymianek
bazylia
Jarzynka WINIARY
Przygotuj ciasto drożdżowe, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Teraz przygotuj pieczarki - oczyść je, opłucz, pokrój na plasterki, a na końcu podsmaż. Ciasto rozwałkuj i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie, po czym posmaruj koncentratem pomidorowym. Następnie ułóż na nim pokrojoną na cienkie plasterki mielonkę, pieczarki, dodaj Jarzynkę, przyprawy i starty żółty ser. Odstaw na 20 minut.
Pizzę piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Belfegor594