Baranek Wielkanocny(1).doc

(135 KB) Pobierz
Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocny

 

składniki

·         4 jajka

·         20 dag masła

·         15 dag maki krupczatki

·         15 dag cukru

·         5 dag maki ziemniaczanej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżka rumu

·         rodzynki

·         (czerwona wstążeczka do ozdoby)

               
 
 
sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia. Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.( W miejsce oczu włożyć rodzynki) Baranka ostudzić i zawiązać mu wokół szyi kokardkę.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin