ilość osób: 4trudność: trudne
*Koszt dania: 82,89 zł nettoComber jagnięcy80 dag jagnięcinyłyżka oliwybrązowy cukierpieprz młotkowanyczosnekrozmaryn świeży (doniczka)Gołąbek chartreusepół kapusty włoskiejmarchewselerpietruszka korzeńporszalotka8 dag wędzonego boczku10 dag masłaSos porto2 łyżki portoszalotka8 dag masłarozmaryn świeży (doniczka)ciemny sos DemiglasZiemniaczane baryłki60 dag ziemniakówmasłoświeży tymianek (doniczka)Przyprawysólgrubo mielony czarny pieprzcukier do smakuPrzygotowanieJagnięcinę zamarynować w oliwie i przyprawach przełożyć do metalowego lub szklanego naczynia i odstawić do lodówki na około 3 godziny. Duże liście kapusty włoskiej sparzyć. Boczek, warzywa i szalotkę pokroić w słomkę, przesmażyć na maśle, doprawić do smaku i zawinąć w liście kapusty włoskiej. Gotować na parze przez około 15-20 minut. Na klarowanym maśle przesmażyć szalotkę dodać porto i przyprawy i poddusić do miękkości. Gdy szalotka zmięknie dodać ciemny sos demiglas i zredukować do odpowiedniej konsystencji. Z ziemniaków wyciąć baryłki (powinno być siedem ścian) i ugotować w osolonej wodzie. Zamarynowaną jagnięcinę piec w temperaturze 180 stopniach C przez około 15 minut (można też użyć termometru sondy ustawionej na 47- 48 stopni C. wewnątrz pieczonej jagnięciny wtedy będzie krwista lub 50 -52*c wtedy będzie średnio krwista). Baryłki odcedzić i podsmażyć na surowym maśle z dodatkiem świeżego tymianku.*cena uzależniona jest od cen jednostkowych w Makro
tatanka.com