PROGRAMY zywienie.pdf

(261 KB) Pobierz
„Nie żyjemy aby jeść"
„Nie żyjemy , aby jeść
Ale jemy , aby żyć”
Ponieważ ciało nasze
zbudowane jest z tego co zjadamy
i wypijamy, nie należy się dziwić,
że badacze długowieczności
przywiązują takie znaczenie do
czynników pokarmowych
Alexander Leaf
1.1 Stara piramida zdrowego żywienia
Założenia:
Piramida zdrowego żywienia została opracowana w Stanach Zjednoczonych
przez Departament Rolnictwa oraz Departament Zdrowia i Opieki Społecznej i
jest zestawieniem zaleceń żywieniowym. Polscy dietetycy przystosowali ją do
polskich warunków, w prowadzając nieznaczne zmiany zalecanych ilości porcji
niektórych grup produktów.
Podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia i codziennej diety stanowią produkty
zbożowe, których zaleca się spożywać około 5 porcji dziennie.
Drugi poziom piramidy to 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców.
Trzecim poziom to 2 do 3 porcji mleka i produktów mlecznych oraz 1 do 2
porcji mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych lub orzechów.
Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze i słodycze, których spożycie
powinno się ograniczać. Zalecane są oleje roślinne. Rozmieszczenie ilości
porcji żywności w poszczególnych posiłkach zależy od ilości posiłków
dziennie. Najbardziej wskazane jest rozłożenie spożywanych pokarmów na
optymalnie 5 posiłków dziennie lub co najmniej 3 posiłki. Produkty zbożowe
powinny występować prawie w każdym posiłku, warzywa i owoce w trzech,
produkty mleczne w trzech lub dwóch a mięso w jednym lub w dwóch
posiłkach. Mniejsze objętościowo posiłki są lepiej trawione i przyswajane co
pozwala na bieżące wykorzystywanie składników odżywczych w procesach
metabolicznych. Mniejsza ilość posiłków lub jedzenie nieregularne powodują
okresowe braki szybko zużywanych składników pokarmowych. Po obfitym
posiłku organizm zużywa dużo energii na trawienie, a układ pokarmowy i
narządy wewnętrzne są nadmiernie przeciążone. Po obfitym posiłku organizm
nie ma możliwości bieżącego zużycia przyswojonego pokarmu i magazynuje go
w postaci rezerw tłuszczowych. Powoduje to również osłabienie sprawności
działania układu odpornościowego, który zastaje zaangażowany w transport
cząsteczek tłuszczów do różnych tkanek. Organizm człowieka dorosłego
zużywa, w optymalnej temperaturze i wilgotności powietrza, w ciągu doby 2 do
3 litrów wody. Około 1,5 litra wody powinno być dostarczone w postaci płynów
a reszta w pokarmach. Odwodnienie organizmu jest o wiele bardziej groźne w
skutkach jak niedożywienie, gdyż większość procesów biochemicznych
organizmu przebiega w roztworach wodnych. Produkty stosowane w diecie
powinny posiadać wysoką wartość odżywczą. Należy unikać produktów
wysoko przetworzonych, pozbawionych wielu wartościowych składników oraz
zawierających dużo soli, cukru, szkodliwych tłuszczów i syntetycznych
substancji smakowych i konserwujących. Zaleca się unikać dodatkowego
spożywania tłuszczów poza wartościowymi olejami zawierającymi
wielonienasycone kwasy tłuszczowe, najlepiej w postaci surowej (np. w
sałatkach). Dzieciom do trzeciego roku życia należy podawać masło i oliwę z
oliwek oraz oleje, sojowy, słonecznikowy oraz rzepakowy. W starszym wieku
należy ograniczać spożywanie masła na rzecz miękkich margaryn zawierających
nie więcej niż 1% izomerów trans. Również spożywanie słodyczy powinno być
okazjonalne, trzy, cztery porcje w tygodniu. Większość słodyczy to produkty
wysokoprzetworzone, zawierające dużo dodatków chemicznych, barwników,
konserwantów, związków zapachowych, polepszaczy smaku, tłuszczów
nasyconych i tłuszczów trans. Podobne właściwości mają chipsy i inne chrupki
smakowe, zawierające dużo soli, cukrów, przypraw i tłuszczów, często w
szczególnie szkodliwej postaci utlenionej. Produkty te poza wartościami
smakowymi, raczej szkodzą. Do produktów o wysokiej wartości odżywczej
należą; chleb razowy i pełnoziarniste kasze, ziemniaki, różnorodne świeże
warzywa i owoce, chude mleko, jogurt, chude sery białe, nasiona roślin
strączkowych, chude mięso i ryby, tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek, oleje
roślinne zawierające NNKT. Jadłospis sporządzony według zaleceń Piramidy
Zdrowego Żywienia dostarcza około 2000 kcal dziennie. Jest to ilość prawie
wystarczająca dla kobiet wykonujących pracę siedząca. Wielkość całkowitej
przemiany materii jest indywidualna i zależy od, wieku, płci, rodzaju pracy
zawodowej i aktywności pozazawodowej. Planowanie ilości spożywanych
pokarmów powinno uwzględniać indywidualne potrzeby energetyczne. Bardzo
istotnym jest stosowanie w jadłospisie różnorodnych pokarmów o wysokich
wartościach odżywczych, co zabezpiecza przed niedoborami lub nadmiarem
niektórych składników pokarmowych. W każdym posiłku powinny znajdować
się produkty przynajmniej z trzech grup przedstawionych w piramidzie zdrowia.
Należy unikać łączenia w jednym posiłku potraw ciężko strawnych. Najlepiej,
gdy potrawy są przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem a nie
wielokrotnie odgrzewane, gdyż podczas przechowywania tracą wiele wartości
odżywczych i mogą ulec zepsuciu. Posiłki powinny zawierać zrównoważoną
ilość produktów pod względem ich kwasotwórczości i zasadotwórczości.
Zasadotwórcze są warzywa, owoce i produkty mleczne, a kwasotwórcze,
produkty zbożowe, mięso, ryby i jaja. W okresie zimy lepiej ograniczać
spożywanie nowalijek, które są wyhodowane z użyciem dużej ilości nawozów
mineralnych i środków ochrony roślin. Bezpieczniejsze są warzywa mrożone,
kiszone lub przechowane ze zbiorów jesiennych. Aby zapobiec kumulowaniu
się w naszym organizmie szkodliwych substancji należy unikać kupowania
produktów pochodzących z tych samych źródeł, np. ciągle tych samych ryb, z
tych samych łowisk, które mogą zawierać trujące metale ciężkie (rtęć, kadm).
Dotyczy to również warzyw i owoców, nawet gdy jest to tak zwana żywność
ekologiczna. Żywność ta nie ma obecnie w Polsce dokładnie określonych norm
i odpowiedniej kontroli handlowej.
1.2 NOWA PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
1.2.1 OWOCE I WARZYWA
Owoców i warzyw należy spożywać do 2kg dziennie, ponieważ są bogate
w witaminy i błonnik, który zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi. Tak
na przykład pomarańcze mają właściwości bakteriobójcze, wzmacniają układ
odpornościowy naszego organizmu, a także skutecznie walczą ze złym
cholesterolem. Pomijając aspekty zdrowotne, witaminy zawarte w
pomarańczach mają zbawienny wpływ na stan naszych włosów, paznokci i
skóry, gdyż niedoceniana witamina C doskonale walczy z wolnymi rodnikami.
Natomiast winogrona podnoszą poziom dobrego cholesterolu, wspomagają
walkę z chorobami serca, oczyszczają nerki, a także pobudzają trawienie. Tak
jak pomarańcze i inne owoce, dzięki składnikom, które zawierają, wspomagają
naszą walkę ze starzeniem się i mają jeszcze jedną niedocenianą zaletę -
poprawiają krążenie krwi w komórkach skóry, zapobiegając tzw. pajączkom.
48501347.001.png
1.2.2 PRODUKTY ZBOŻOWE
Stosując się do zasad zdrowego odżywiania należy pamiętać, aby
włączając pieczywo do codziennego jadłospisu wykorzystywać tylko
pełnoziarniste, ciemne pieczywo, a unikać białego. Także inne wyroby
dostarczane prze piekarnię (jak ciastka i drożdżówki) powinniśmy
wyeliminować z naszego jadłospisu, ponieważ zawierają one oczyszczone
węglowodany (cukier i biała mąka), które dostarczają naszemu organizmowi
zbyt wiele kalorii, a nasz organizm ma problem z ich strawieniem.
Pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, czy jęczmienne wspomagają
walkę naszego organizmu z toksynami oraz złym cholesterolem. Spożywając
produkty zbożowe, wspomagamy nasze serce, możemy uniknąć wrzodów
żołądka, a także otyłości, ponieważ produkty te zawierają dużo błonnika, który
odpowiedzialny jest za trawienie. Nie każdy wie, że produkty te pomocne są w
walce z trądzikiem, zmarszczkami, kosmetyki wyprodukowane na bazie owsa
mają zbawienny wpływ na skórę wystawioną na działanie promieniowania
słonecznego, pyłu, spalin i kurzu.
Makaron jest źródłem węglowodanów złożonych, które stanowią
doskonałe źródło energii dla naszego organizmu, a także utrzymuje on stały
poziom cukru we krwi. Sam makaron zawiera niewiele tłuszczu, na 100g
przypada 1,5g tłuszczu, a także 10g białka i 60g węglowodanów.
Najwartościowsze są makarony z mąki razowej, która jak wiadomo zawiera
dużo zbawiennego dla zdrowia błonnika.
1.2.3 TŁUSZCZE
Od lat tłuszcze uznawane były za głównego sprawcę otyłości, czy chorób,
jednak nie należy się ich zupełnie pozbywać z diety. Ponieważ istnieje duża
grupa witamin, które przyswajają się w organizmie jedynie dzięki tłuszczom.
Istnieją dwa rodzaje tłuszczów: roślinne i zwierzęce. Około 30% cholesterolu
znajdującego się w organizmie "zawdzięczamy" właśnie tłuszczom zwierzęcym.
Należy, więc unikać tłustego żółtego sera, kremowej śmietany, smalcu, słoniny,
masła a także tłustego mięsa. Do potraw najlepiej stosować oleje roślinne. I tak
oliwa z oliwek tłoczona na zimno obniża poziom cholesterolu w naszym
organizmie i sprawia, że nie odkłada się on w ścianach tętnic.
Drugie miejsce pod względem częstotliwości spożywania zajmują
warzywa strączkowe (takie jak fasola czy groch), nabiał, jaja, drób, ryby i wino.
1.2.4 NASIONA
Groch, fasola, ziarno słonecznika, orzechy, czy soja należą do produktów,
które można spożywać kilka razy w tygodniu. Fasola i groch nie zawierają co
prawda wielu witamin, lecz o ich wartości świadczy skrobia i łatwo
przyswajalne białko. Ziarno słonecznika zawiera także sporo białka oraz oleju,
a także witaminę E, która wspomaga dietę antynowotworową. Orzechy laskowe,
a także włoskie, jak i inne nasiona zawierają białko, węglowodany, a także
nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Wapń zawarty w
Zgłoś jeśli naruszono regulamin