Ilość składników na 1 porcję:
MG2 Materiały poufne SFINKS POLSKA S.A.
NAZWA SKŁADNIKA
Ilość
Polędwica wieprzowa
0,2500kg
Olej
0,0300kg
Przyprawa warzywna
0,0030kg
Pieprz
0,0020kg
Papryka ostra
Ser rokpol
Szczypiorek
Natka pietruszki
Koperek
Czosnek
0,0050kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKÓW:
1. W polędwicy wieprzowej od szerszej strony wycisnąć palcem wskazującym kieszeń.
2. Przygotować marynatę z oleju, pieprzu, przyprawy warzywnej, czosnku i papryki ostrej.
3. Gotową polędwicę możemy przechowywać (owiniętą w folię spożywcą) do 2 dni w chłodni lub lodówce lub mrozić.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. W kieszeń polędwicy wkładamy na przemian małymi porcjami ser i zioła (preferowane są świeże).
2. Koniec polędwicy związać sznurkiem, tak aby ser nie wypłynął w trakcie grillowania.
3. Natrzeć polędwicę marynatą i pozostawić min. 2h przed grillowaniem.
4. Po zamarynowaniu, polędwice opiekać na grillu z każdej strony przez, w sumie, 8 min.
5. Następnie zawinąć polędwicę w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i układamy na skraju grill na około 5min., żeby mięso dopiekło się.
SPOSÓB PODANIA:
1. Danie serwujemy na dużym talerzu z frytkami talarkami lub ryżem oraz sałatką „Ale feta!”.
2. Do dania podajemy komplet sosów.
j.m.
Polędwica wieprzowa nadziewana serem rokpol
200
g
Frytki talarki
180
Sałatka „Ale Feta!”
Bułka
1
szt.
RAZEM
580
UWAGI:
1. Podczas wyciskania otworu palcem, należy uważać, żeby nie przebić polędwicy – spowoduje to wyciekanie sera ze środka w czasie grillowania.
2. Sznurek do związania polędwicy musi być biały i bawełniany bez domieszki włókiem sztucznych – stopią się na grillu.
dawideknr1