Karkówka ognista.doc

(24 KB) Pobierz
Karkówka

Karkówka ognista

Przepis dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 min.

+ ok. 45–60 min. na pieczenie.

Mięso należy piec w piekarniku nagrzanym do 200° C.

Potrzebne składniki:

• 500 g karkówki wieprzowej bez kości w kawałku

• 6–8 ząbków czosnku

• 1 cebula

• 1 mała papryczka pepperoni

filiżanka rosołu

• keczup ostry

• olej, sól, pieprz

 

Karkówkę wieprzowa pokroić w plastry, lekko je stłuc, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i olejem; dać im odpocząć. Na patelni natartej olejem opiec mięso z obu stron, przełożyć do natłuszczonej olejem brytfanny, dodać pokrojona cebule, 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki, posiekana mała papryczkę pepperoni, zalać ostrym keczupem i filiżanką rosołu. Włożyć do nagrzanego piekarnika i wolno, pod przykryciem, podusić do miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówka jarzynowa lub z pieczywem.

Wskazówka:

Papryczka pokrojona z nasionkami nada potrawie pikantniejszy smak.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin