23_Soki_.pdf

(79 KB) Pobierz
WPŁYW SOKÓW NA NASZ ORGANIZM:
Sok wyciŁniĪty ze Łwieōych, nie zepsutych owoców jest tak bogaty w witaminy,
mikroelementy i sole mineralne, ōe jest w nich zawarty prawie cały okresowy układ
pierwiastków. Wszystkie te elementy sĥ potrzebne człowiekowi, aby zachowaě dobrĥ
kondycjĪ i zdrowie.
Sok wyciŁniĪty z owoców lub warzyw zawsze bĪdzie przewyōszał swoim obfitym
składem sok zakupiony w kartonie. Według dr hab. Michała Tombaka "obróbka
chemiczna, konserwanty, podgrzewanie stosowane przy produkcji soku nie tylko
niszczĥ znajdujĥce siĪ w nim witaminy i mikroelementy, ale równieō czĪŁciowo
zmieniajĥ strukturĪ wody, a z niĥ równieō i naturalnĥ biologicznĥ informacjĪ, która
jest zawarta w owocu lub warzywie. Wszystkie zdrowe składniki soków sĥ
zachowywane przez 4 godziny od chwili przyrzĥdzenia soku owocowego i w ciĥgu
10 godzin - dla soku warzywnego. Dlatego teō, nawet naturalny 100% sok, który
kupujemy w kartonie zawiera tylko 60% swojej wartoŁci".
Dodatkowym atutem soków przyrzĥdzonych własnorĪcznie jest witamina C
pochodzenia naturalnego. Soki z kartonu sĥ niestety wzbogacane syntetycznĥ
witaminĥ C. "Ostatnio stało siĪ modne dodawanie do soków syntetycznej witaminy C.
Jedno co ma wspólnego syntetyczna witamina C z naturalnĥ - to tylko jej wzór
chemiczny. Ostatnio w literaturze naukowej pojawiły siĪ dane o szkodliwoŁci
syntetycznej witaminy C. Zawsze musimy pamiĪtaě, ōe w szklance Łwieōo
przyrzĥdzonego
soku,
który
wycisnĪliŁmy
własnorĪcznie
znajduje
siĪ
wiele
pierwiastków chemicznych, które sĥ jeszcze nieznane nauce”
Soki wyciŁniĪte ze Łwieōych owoców naleōy spoōyě jak najszybciej. "Nawet krótkotrwałe
przechowywanie soków w lodówce przyspiesza fermentacjĪ i psucie, chociaō smak ich
moōe nie ulec zmianie (wyjĥtek stanowi sok z buraków)".
Soki nie zawierajĥ błonnika. Dlatego teō jeŁli ktoŁ prowadzi dietĪ ubogĥ w błonnik
powinien raczej spoōywaě warzywa i owoce jako całoŁě, a nie w postaci soków (sĥ to
główne ŋródła błonnika, obok pełnych zbóō i otrĥb).
Kuracja sokami podana jest w rozdziale omawiajĥcym po-szczególne schorzenia,
natomiast teraz chciałbym skupiě siĪ na leczniczych walorach soków z ziół (oczywiŁcie
Łwieōych).
1. babka wĥskolistna - obniōa gorĥczkĪ
2. borówka brusznica - dezynfekuje, tasiemiec
3. brzoza biała - moczopĪdnie, antyreumatycznie, napotnie, oczyszcza i odkwasza
organizm
4. czarna jagoda - stany zapalne jamy ustnej, nieōyt dróg oddechowych
5. czarny bez - pobudza nerki, biegunki
6. jeōyna - biegunki, kaszel, grypa, katar, pleŁniawki, pryszczyca
7. łopian: wewnĪtrznie - wrzody i nerwice ōołĥdka, zewnĪtrznie - wrzody, nie gojĥce siĪ
rany
8. pokrzywa - krzywica, niedokrwistoŁě, białaczka, krwawienie z nosa, cukrzyca,
przemiana materii, oczyszcza krew
9. rokitnik zwyczajny - obniōa ciŁnienie
820341611.001.png
2
10. szczaw - miaōdōyca, astma, ōylaki, hemoroidy, okłady do ran
11. trybula ogrodowa - nadciŁnienie, hemoroidy, ōółtaczka, kamica ōółciowa
12. dymnica lekarska - napotnie, przeczyszcza, oczyszcza skórĪ, trĥd, Łwierzb, brzydka
cera
13. fiołek trójbarwny - moczopĪdnie, choroby skóry, przeciwzapalnie
14. miĪta pieprzowa - rozkurczowo, dezynfekuje, wzdĪcia, pobudza ōołĥdek, uŁmierza
ból; zewnĪtrznie - bóle reumatyczne
15. tasznik pospolity - tamuje krew, zwiĪksza jej krzepliwoŁě, reguluje ciŁnienie
16. ōywokost lekarski - wrzody ōołĥdka, dwunastnicy, biegunka; zewnĪtrznie
17. rany, wrzody, ukĥszenia, stłuczenia
18. arcydziĪgiel litwor - trawienie, przy wyczerpaniu, reumatyzm, szkorbut, zatrucie
alkoholem.
Sok z buraków
Najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi, wspaniale polepsza skład
krwi, wstrzymuje nastĪpowanie menopauzy u kobiet, likwiduje choroby układu
krĥōenia, układu pokarmowego, jelita grubego, rozpuszcza kamienie w wĥtrobie,
nerkach i pĪcherzu moczowym, szczególnie kiedy siĪ go pije w połĥczeniu z sokiem
marchwi. Proporcja powinna byě nastĪpujĥca: 4 czĪŁci soku z marchwi i 1 czĪŁě soku
z buraków. Piě trzeba na dwa razy po 25 dag (1 szkl.).
Burak zawiera witaminy C i B1, jest w nim takōe duōo wapnia, magnezu, sodu, potasu
oraz dwa rzadkie metale: cez i rubid. Ten skład chemiczny buraka ma duōe znaczenie
w zwalczaniu nowotworów. Doktor S. Perencz z WĪgier poddał 45 chorych na
nowotwory działaniu buraka czerwonego. Dawki były zróōnicowane w stosunku do
poszczególnych osób (od 300 do 500 ml surowego soku buraczanego dziennie).
W wyniku tej kuracji u ok. połowy chorych zauwaōono znacznĥ poprawĪ. Picie
surowego soku z buraka jest wskazane dla nas wszystkich, bowiem ma on właŁciwoŁci
oczyszczajĥce krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (nadmiar
tego kwasu powoduje dnĪ moczanowĥ).
Sok z marchwi
Zawiera witaminy A, B1, B2, B12, PP, K, E, i inne. Polepsza strukturĪ zĪbów, włosów,
paznokci, likwiduje wrzody ōołĥdka i dwunastnicy, wzmacnia system odpornoŁciowy,
zwiĪksza odpornoŁě organizmu na infekcje i wzmaga walkĪ z nimi, jest wyjĥtkowo
zdrowy dla oczu i gardła.
CzĪsto wiele schorzeĶ wĥtroby i układu pokarmowego jest spowodowanych brakiem
niektórych pierwiastków, które znajdujĥ siĪ w Łwieōym soku z marchwi.
Róōnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, egzemy (wypryski), choroby układu
limfatycznego zanikajĥ po regularnym piciu soku z marchwi.
Wiadomo, ōe przyczynĥ róōnych dolegliwoŁci alergicznych jest nieprawidłowe
funkcjonowanie wĥtroby. Przy spoōywaniu soku z marchwi odbywa siĪ oczyszczanie
wĥtroby. W wyniku tego duōe iloŁci substancji toksycznych, które znajdujĥ siĪ w
organizmie nie mogĥ byě wydalone tylko poprzez wĥtrobĪ i dlatego teō, co jest
całkowicie naturalne, przechodzĥ one do układu limfatycznego, ōeby nastĪpnie
zostały wydalone przez pory skóry.
3
Te rozpuszczone toksyny sĥ koloru ōółtego lub pomaraĶczowego i dlatego teō, jeŁli w
organizmie było duōo złogów, to w wyniku picia soku z marchwi skóra moōe
poōółknĥě. To zjawisko jest całkowicie normalne i kiedy wszystkie substancje trujĥce
bĪdĥ wydalone z organizmu, skóra znów wróci do swej naturalnej barwy. Czasami
proces ten moōe trwaě od 6 miesiĪcy do roku. Jedna szklanka soku z marchwi
zawiera wszystkie niezbĪdne dla organizmu w ciĥgu doby witaminy i mikroelementy.
Sok z marchwi składa siĪ ze zwiĥzków takich pierwiastków, które odōywajĥ cały
organizm, pomagajĥ w normalizacji funkcjonowania układu odpornoŁciowego
organizmu.
KorzeĶ marchwi jest prawdziwym skarbcem nieodzownych dla zdrowia witamin,
cukrów, i soli mineralnych. DziĪki nim posiada niezwykle korzystne właŁciwoŁci
antyoksydacyjne. Niestety naduōywanie syntetycznych analogów beta karotenu nie
jest bezpieczne. W korzeniu marchwi kryje siĪ ogromne bogactwo karotenu, czyli
prowitaminy A, która zostaje zamieniona w wĥtrobie w cennĥ witaminĪ A. Naturalna
prowitamina A czyli beta karoten zawarty w marchwi, wystĪpuje w towarzystwie
innych zwiĥzków i jest całkowicie pozbawiony jakichkolwiek niekorzystnych objawów
ubocznych.
Sok marchewkowy moōna piě bez ograniczeĶ, niezaleōnie od wieku, czy stanu zdrowia.
Badania kliniczne potwierdzajĥ znaczenie beta karotenu w profilaktyce nowotworów i
miaōdōycy. Jednym z objawów braku prowitaminy A jest takōe tzw. Łlepota nocna (czy
kurza Łlepota), polegajĥca na osłabieniu widzenia przy niskim natĪōeniu Łwiatła.
Ponadto, marchew obniōa poziom cholesterolu we krwi oraz – o czym nie wszyscy
wiedzĥ – poziom cukru. Nie powinno jej zabraknĥě w diecie cukrzycowej i w ōywieniu
osób zagroōonych tĥ chorobĥ. Róōnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, egzemy
(wypryski), choroby układu limfatycznego zanikajĥ po regularnym piciu soku z
marchwi. Poza tym marchew odmładza, poniewaō uelastycznia i podnosi odpornoŁě
skóry. Od dawna jest stosowana w zaburzeniach czynnoŁci jelit, gdyō nie tylko
reguluje perystaltykĪ i regeneruje uszkodzenia błony Łluzowej jelit, ale równieō działa
bakteriobójczo w stosunku do chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym.
DziĪki tym właŁciwoŁciom marchwiankĪ wykorzystuje siĪ w leczeniu biegunek
niemowlĪcych. Zaleca siĪ jĥ takōe matkom karmiĥcym, gdyō wzmaga laktacjĪ.
W Łwieōych korzeniach oraz soku z marchwi znajdujĥ siĪ specyficzne zwiĥzki siarkowe,
nazywane czynnikami bifidus. Pobudzajĥ one rozwój bakterii Bifidobacterium bifidum
(syn. Lactobacillus bzfidus) i zwalczajĥ zaburzenia trawienne. CzĪsto wiele schorzeĶ
wĥtroby
i
układu
pokarmowego
jest
spowodowanych
brakiem
niektórych
pierwiastków, które znajdujĥ siĪ w Łwieōym soku z marchwi.
Zawarte w marchwi pektyny obniōajĥ poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziałajĥ
miaōdōycy.
Naleōy teō wiedzieě, ōe witamina A chroni przed rakiem płuc (palacze powinni
wprowadziě sok z marchwi do swojego jadłospisu). Sok z marchwi pomaga w leczeniu
niedokrwistoŁci, chorób układu sercowo-naczyniowego, wĥtroby, nerek, zapobiega
powstawaniu kamieni nerkowych, moōe leczyě nadczynnoŁě tarczycy (wskazany m.in.
w chorobie Basedowa), działa przeciwrobacznie (na glistĪ ludzkĥ i owsiki). Niemiecki
lekarz H. E. Kirscher w ksiĥōce "Ōywe soki" opisuje, jak przy pomocy soku z marchwi
wyleczył chorych z róōnych powaōnych dolegliwoŁci, takich jak: białaczka, artretyzm,
choroby nerek, stany przedrakowe. Niektórzy z jego pacjentów przez wiele tygodni,
a nawet miesiĪcy ōywili siĪ wyłĥcznie sokiem z marchwi
Sok z marchwi wpływa na polepszenie struktury zĪbów, włosów, paznokci, a przede
wszystkim likwiduje wrzody ōołĥdka i dwunastnicy, jest niezwykle bogaty witaminy: A,
B1, B2, B12, PP, K i E.
Sok ze Łwieōej kapusty
Zawiera witaminy: C, grupy B, K, PP. Sok z kapusty leczy: cukrzycĪ, nieōyty ōołĥdka,
wrzody dwunastnicy, hemoroidy, nadciŁnienie tĪtnicze krwi, miaōdōycĪ, otyłoŁě,
4
tarczycĪ. Sok z kapusty oczyszcza organizm dziĪki znajdujĥcym siĪ w nim zwiĥzkom
siarki, chloru i jodu.
Jedna szklanka soku z kapusty rano i wieczorem pomaga straciě nadwagĪ, poniewaō
substancje wchodzĥce w skład soku z kapusty powodujĥ intensywny rozkład tkanki
tłuszczowej. Jednak, gdy jelita funkcjonujĥ nieprawidłowo, po wypiciu soku z kapusty
powstaje duōa iloŁě gazów. W tym wypadku naleōy zaprzestaě picia soku z kapusty do
chwili, gdy jelita nie bĪdĥ oczyszczone
Sok z ziemniaków
Sok z ziemniaków zawiera witaminy: C, grupy B, siarkĪ, fosfor, potas i inne. Sok z
ziemniaków oczyszcza organizm z bakterii, normalizuje proces organów trawiennych i
tarczycy, wspaniale oczyszcza skórĪ ciała i twarzy z róōnego rodzaju plam i wyprysków.
Aby pozbyě siĪ wrzodów ōołĥdka polecane jest - rano na czczo wypiě 10 dag Łwieōego
soku z surowego ziemniaka. NastĪpnie połoōyě siĪ na pół godziny i połoōyě na ōołĥdek
poduszkĪ elektrycznĥ.
Kuracja trwa od 10 do 14 dni. Przy silnym bólu głowy wystarczy wypiě 100 g Łwieōego
soku z ziemniaków, ōeby ból ustĥpił.
Sok z selera
Głównĥ zaletĥ selera jest jego skład. Zawiera on witaminĪ A, witaminy B1, B2, B6, C,
E, K, M., PP i zagadkowĥ witaminĪ U, zwana Anti-Ulcus-Factor, pod wpływem której
nastĪpuje szybkie i bezbolesne gojenie siĪ wrzodów. Z uwagi na zawartoŁě tych
składników (do koĶca nie zbadano jeszcze tajemnicy selera) ma on działanie
uzdrawiajĥce, odmładzajĥce i odchudzajĥce. Sok z selera przedłuōa młodoŁě i "czyŁci
krew", ma równieō właŁciwoŁci przeciwbólowe, moczopĪdne, pomaga przy migrenie i
przemianie materii. Lecznictwo ludowe zaleca go takōe przy niemocy płciowej, a to
dlatego, ōe olej zawarty w bulwach posiada hormony seksualne. W celach
profilaktycznych najlepiej piě szklankĪ Łwieōego soku z selera w połĥczeniu z sokiem z
marchwi.
Sok ogórkowy
Sok ogórkowy jest najlepszym Łrodkiem moczopĪdnym. Na skutek duōej zawartoŁci
krzemu i siarki sok ogórków poprawia wzrost włosów. Sok z ogórków zawiera w sobie
niezbĪdne dla ōycia pierwiastki - 40% potasu, 10% sodu, 7.5% wapnia, 20% fosforu i
7% chloru.
Wysoka zawartoŁě potasu czyni sok ogórkowy bardzo cennym dla chorych o wysokim
ciŁnieniu krwi. Jest najlepszym naturalnym Łrodkiem moczopĪdnym. Zawiera potas,
sód, wapĶ, fosfor. Krzem i siarka zawarta w tym soku poprawia wzrost włosów.
Piě sok ogórkowy moōna po 1/2 szklanki codziennie sam lub w zestawie koktajli
warzywnych.
Sok z zielonej papryki
W soku z zielonej papryki wystĪpuje duōa iloŁě krzemu tak niezbĪdnego dla paznokci i
włosów. Ludzie cierpiĥcy na powstawanie duōej iloŁci gazów, róōnego rodzaju kolek,
skurczy w jelitach bĪdĥ odczuwaě duōĥ ulgĪ, gdy bĪdĥ piě 1 szklankĪ soku z zielonej
papryki na czczo.
Sok ze szczawiu
Sok ze szczawiu wspaniale regeneruje błonĪ Łluzowĥ jelit. Sok ze szczawiu zawiera
duōĥ iloŁě ōelaza i magnezu, które to pierwiastki sĥ potrzebne krwi, a takōe fosfor,
5
siarkĪ, krzem, które sĥ niezbĪdne dla wszystkich czĪŁci naszego organizmu od stóp
do głowy. Szczawian potasu jest korzystny dla organizmu tylko w postaci organicznej
(Łwieōy). Sok ze szczawiu moōna piě sam, ale lepiej dodawaě go do sałatek (surówek).
Naleōy bardzo rzadko spoōywaě szczaw w postaci gotowanej, poniewaō w procesie
gotowania szczawian potasu zamienia siĪ w formĪ nieorganicznĥ i moōe staě siĪ
przyczynĥ zapalenia stawów i miĪŁni.
Sok z dyni
Ten sok posiada właŁciwoŁci moczopĪdne przy obrzĪkach spowodowanych przez
schorzenia serca i nerek, wzmacnia wĥtrobĪ, pobudzajĥc wydzielanie ōółci i
regeneruje. Uspokaja układ nerwowy, działa przeciwgorĥczkowo. Moōna go piě po 1/2
- szklanki dziennie.
Sok z arbuza
Sok z arbuza nie tylko dobrze gasi pragnienie, ale i posiada korzystne właŁciwoŁci
lecznicze. Jest on pity jako Łrodek moczopĪdny przy obrzĪkach, przeciw miaōdōycowy
(przy miaōdōycy tĪtnic), aseptyczny (przy obfitych krwawieniach), ogólnie
wzmacniajĥcy (z uwagi na duōĥ zawartoŁě cukrów), Łrodek spĪdzajĥcy sól z organizmu
(przy kamieniach nerkowych i ōółciowych). Sok z arbuza wspaniale oczyszcza i
wzmacnia wĥtrobĪ i nerki. Piě do 2 szklanek dziennie.
Sok z pomidorów
W Łwieōo przygotowanym soku pomidorowym (w odróōnieniu od soku konserwowego)
znajdujĥ siĪ silnie działajĥce fitocydy, które hamujĥ procesy fermentacyjne i gnilne w
jelitach. DziĪki duōej zawartoŁci potasu poprawia pracĪ serca, wysoka zawartoŁě
kwasu jabłkowego aktywizuje przemianĪ materii zwiĪkszajĥc zasadowy zapas krwi
Pod wzglĪdem iloŁci witaminy C, sok pomidorowy nie ustĪpuje owocom cytrusowym.
Szklanka soku zaspokaja połowĪ zapotrzebowania dobowego organizmu na witaminy A
i C. Piě po 1 szklance w ciĥgu dnia lub w połĥczeniu z sokami warzywnymi.
Sok z koniczyny
(Przygotowuje siĪ z liŁci) jest bardzo dobry przy chorobach kobiecych, przedwczesnym
klimakterium. Uczeni stwierdzili, ōe koniczyna jest bogatym ŋródłem fitoestrogenów -
analogów ōeĶskich hormonów płciowych.
Fitoestrogeny - wzmacniajĥ organizm, regulujĥ (normalizujĥ) cykl miesiĥczkowy,
zapobiegajĥ przedwczesnemu procesowi niszczenia organizmu kobiety.
Sok z szpinaku
Szpinak jest bardzo potrzebny do całego procesu trawiennego, poczĥwszy od ōołĥdka i
skoĶczywszy na jelicie grubym.
Surowy szpinak zawiera wspaniałĥ organicznĥ substancjĪ do oczyszczenia i
zregenerowania funkcji jelit. Dobrze przygotowany Łwieōy sok ze szpinaku, gdy go
pijemy codziennie po 0,5 l czĪsto pomaga pozbyě siĪ zaparě najciĪōszej formy w ciĥgu
kilka dni lub tygodni. Kaōdy chemiczny lub nieorganiczny Łrodek przeczyszczajĥcy
działa podraōniajĥc i w efekcie stymulujĥc miĪŁnie jelit do wypróōnieĶ. W rezultacie
utrzymuje siĪ chroniczny stan bezczynnoŁci miejscowych tkanek, miĪŁni i nerwów.
ŀrodki przeczyszczajĥce sĥ tylko Łrodkami podraōniajĥcymi, które powodujĥ
postĪpujĥcĥ degeneracjĪ jelit.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin